Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 7. desember 2004 kl 23.15 Utsyn: Rupert Murdochs tv-kanal

Krigen mot journalistikken


"Nyheter AS" – tidligere medarbeidere i Fox News forteller fra sin tid i Fox News, eid av massemediakongen Rupert Murdoch (bildet) og hans selskap News Corp. (Foto: Carolina Productions, Inc.)
Lur som en rev? Fox News er i hvert fall navnet på mediemogulen Rupert Murdochs verdensomspennende tv-kanal. I en amerikansk dokumentar handler det om å
røyke ut Rupert Murdoch og de journalistiske kriteriene som gjelder i hans imperium.


Variety, det amerikanske bransjebladet for film og fjernsynsprogrammer, skriver: "Det Michael Moore har gjort mot president Bush og hans regjering med filmen Fahrenheit 9-11, gjør nå den amerikanske regissøren Robert Greenwald mot Fox News med dokumentaren Outfoxed – Rupert Mordoch’s War on Journalism".

I dokumentaren undersøker Robert Greenwald hvordan medieselskaper som Rupert Murdochs Fox News har brakt fjernsynsjournalistikken ned på det han karakteriserer som et absolutt lavmål.

Avisen Los Angeles Times fulgte opp denne karakteristikken da Greenwalds dokumentar om den australske mediemagnaten og hans verdensomspennende nyhetskanal ble sendt i amerikansk fjernsyn tidligere i år:

"Programmet viser hvordan Fox News opererer som en høyrevridd bråkmaker og sprer desinformasjon, noe som undergraver demokratiet."

Medarbeidere avslører
En rekke produsenter, reportere og tekstforfattere som tidligere arbeidet for Fox News forteller i programmet om hvordan det var å jobbe der.

Bl.a. avslører de at de ble bedt om å finne en høyre-vinkling for framstillingen av
nyhetene eller å søke arbeid annet sted.

"Nyheter AS"
Programmet gir innsikt i de journalistiske kriteriene som gjelder for det amerikanske Fox News, eid av Rupert Murdochs australske selskap News Corp. Dokumentaren peker på farene som oppstår når dette og lignende massemedieselskaper er gitt lov å ese ut over alle grenser og ta kontroll over publikums muligheter til innsikt.

Videre eksponerer dokumentaren Murdochs medie-imperium og viser i hvilken grad det virker inn på samfunnet at én person har kontroll over et så vidt spekter av massemedia.

Amerikansk dokumentar (2004)
Originaltittel: Outfoxed – Rupert Murdoch’s War on Journalism
Produsert av: Carolina Productions, Inc.
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64, gunilla.gaarder@nrk.no
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57