Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 28. juni 2003 kl 20.10 Profil: Profil: Victoriatidens akt

Angsten for det nakne


"Psyches bad" av Frederic Lord Leighton
Victoriatiden, da dronning Victoria satt på Englands trone i årene 1837-1901, er ansett for å være den mest puritanske og dydige perioden i britisk historie. Tiden blir husket for de tildekkede pianobena, og oppfatningen om at ankelen var den mest erogene sonen på kvinnekroppen.

Naken kunst, akt, fra denne tiden høres derfor ut som en motsetning, men det var faktisk kunstnere nettopp fra Victoriatiden som la grunnlaget for aktmaling i britisk kunst. Til da hadde britisk kunst bare bestått av landskapsmalerier, portretter og dyr, mens andre land, særlig Frankrike, hadde sine store skildrere av den guddommeligste av alle former, menneskekroppen. For Storbritannia ble dette en kulturell, pinlig affære, og britiske kunstnere så det som sin oppgave å rette opp inntrykket. Snart svulmet galleriene av nakne bryst, bakdeler og lår. Men hvordan ville Victoriatidens mennesker få dette til å klaffe med deres moralske angst?

I 1850- og 60-tallet utviklet prostitusjonen seg med stormfart i de store britiske byene. Pornografi-markedet blomstret også, med nye trykningsmetoder ble både småfrekke og mer obskøne bilder tilgjengelige for et stort publikum. På bakgrunn av dette kom kravet om en akt skapt i den klassiske formen, kjent fra Hellas og Roma. Victoriatidens akt ble en patriotisk oppgave.

Dokumentaren forteller om utviklingen i denne sjangeren, og også om utviklingen innenfor fotokunsten. Fotografen Muybridge er en foregangsmann her. Også dronning Victoria skal ha sin del av æren. Helt åpenlyst og uten å skamme seg det aller minste brakte hun både skulpturer og malerier med nakne mennesker inn i sitt hjem.

Britisk dokumentar fra RM Associates
Originaltittel: "The Victorian Nude – The Empire of the Nude"
Regi Ben McPherson
Pressekontakt Inger Larsen , tlf: 23 04 74 83