Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 31. oktober 2003 kl 20.05 Fakta på lørdag: Hvitt lerret - svart hyene

Norsk maler i Afrika

Maleren Thomas Knarvik og masaikrigeren Olebaketa på Masai Mara-svannen i Kenya. (Foto: Ole Bernt Frøshaug)
Maleren Thomas Knarvik og masaikrigeren Olebaketa på Masai Mara-svannen i Kenya. (Foto: Ole Bernt Frøshaug)
Maleren Thomas Knarvik bryter ut av kunstnerhulen og det lune atelieret i Oslo. Midt på savannen i Kenya slår han leir og spenner opp et 30 meter langt lerret. Han må fyre på bålet hver eneste natt for å holde løver og hyener på avstand. Dette er masaienes rike – og de tar vel imot den norske kunstneren.

"Hvitt lerret – svart hyene" er laget av regissøren Ole Bent Frøshaug og byr på en spennende og fantastisk safari i Kenyas vidstrakte villmark. Samtidig som det er en annerledes naturfilm, er det også en kunst- og kulturfilm.

Savannens fargestoff
Thomas Knarvik skal bo på savannen i tre måneder sammen med vennen og maleren Bård Solhaug. Rundt dem er løver, elefanter, leoparder, gnu, sebra og enkelte masai-landsbyer. Bildene maler Knarvik med fargestoffer fra savannen. Han lager malingen av jord, hyenemøkk og beinrester fra gnu og zebra. Gnuhaler og gnuhår blir til ypperlige pensler. Men løvene og hyenene byr på overraskelser som han ikke kunne forutse før han dro fra Norge.

Kunstnerportrett
Hvem er Thomas Knarvik? "Velkommen til et schizofrent møte mellom en tradisjonalist og en modernist," skrev en anmelder etter en av Knarviks utstillinger. Selv har maleren studert "klassiske teknikker" i Firenze, og han har samarbeidet med Odd Nerdrum, en ballast som gir et godt utgangspunkt for en utpreget eksperimentell tankegang.

Knarvik har hatt en rekke utstillinger i Skandinavia. Han er kritikerrost og ansett som en meget lovende maler. Han blir ofte omtalt som en av Norges mest markante og betydningsfulle kunstnere. 12. november stiller han ut sine bilder fra Afrika på Rådhuset i Oslo.

Regissøren Ole Bernt Frøshaug fra produksjonsselskapet Visions har selv bodd mange år i Kenya og laget flere filmer fra Afrika, bl.a. dokumentaren "Kunnskapens Karavane" (vist av et halvt hundre fjernsynsstasjoner over hele verden). Hans forrige dokumentar på NRK var "Skitne penger", sendt i fjor høst, hvor bl.a. Eva Joly medvirket.

Frøshaug er for tiden produsent for langfilmen om Ole Bull. Den vil være oppsetningsklar på kino neste høst.

Programmet ble tidligere sendt

Innkjøpt norsk dokumentar
Regi: Ole Bernt Frøshaug
Produksjon: Visions AS
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57