Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 1. oktober 2004 kl 00.10 Ray Davies - A Well Respected Man

Mestermøte

Ray Davies ser tilbake på en lang og viktig karriere i kveldens dokumentar (Foto: Isis Productions Ltd)
Ray Davies ser tilbake på en lang og viktig karriere i kveldens dokumentar (Foto: Isis Productions Ltd)
Ray Davies, mannen og musikkgeniet bak den britiske supergruppen The Kinks, kan se tilbake på en 40 år lang karriere som låtskriver. I denne dokumentaren snakker han åpent om sitt liv i musikkbransjen, og vi møter flere av verdens mest kjente musikere som forteller om hvordan Davies har influert deres karrierer.

Dokumentaren inneholder ikke bare musikkberømtheter, men også sjeldne arkivklipp og sanger som "You Really Got Me", "Sunny Afternoon", "Waterloo Sunset", "All Day and All of the Night", "Dedicated Follower of Fashion" og "Come Dancing".

- En fantastisk låtskriver
- Hemmeligheten bak Ray’s suksess er at han rett og slett har "det", sier David Bowie i kveldens dokumentar. – Han er rett og slett en fantastisk låtskriver.

I tillegg møter vi stjerner som Bob Geldof og Elvis Costello, som alle har en ting til felles: De har satt stor pris på Ray Davies sine låter i sine egne karrierer.

You Really Got Me
Ray Davies opptrådte for første gang med The Kinks i desember 1963. Etter noen fort glemte singler slo de til gangs gjennom med låten "You Really Got Me" i 1964, som toppet den britiske hitlisten og klatret helt til nummer sju på den amerikanske topp ti-listen. Også låtene "All Day and All of the Night" og "Tired of Waiting for You" det neste året gjorde det svært godt på det amerikanske markedet.

I 1966 tok derimot Davies’ låtskriving en ny retning. "A Well Respected Man og "Dedicated Follower of Fashion" ble godt mottatt i tidens strømninger mot det konforme og etablerte.

Ray Davies ble etter hvert mer og mer introvert i sine låter, som i "I’m on an Island" og "Sunny Afternoon".

Fra konsepter til ny suksess
The Kinks gikk etter hvert over til å lage konseptalbumer, og noen av dem ble til og med brukt som musikk til teateroppsetninger. Til tross for innsatsen og forseggjorte show, solgte gruppen likevel ikke plater. Til slutt gikk de bort fra konseptalbumene, og solgte etter hvert til gull med albumet "Low Budget" i 1979. Det doble live-albumet "One for the Road" i 1980 solgte også til gull, i likhet med "Give the People What They Want" året etter.

Det gikk ikke fullt så bra med de neste albumene, men The Kinks fortsatte likevel å turnere. I 1990 fikk de sin rettmessige plass i The Rock and Roll Hall of Fame, og i 1995 ble gruppen igjen mer synlig i popkulturen, til tross for mangelen på kommersiell suksess det siste tiåret. The Kinks ble ansett som en av dem som hadde størst innflytelse på flere av 90-tallets største britiske band, som Oasis og Blur, samtidig som Ray Davies ga ut sin selvbiografi "X-Ray".

Britisk musikkdokumentar (2004)
Originaltittel: Ray Davies – The World From My Window
Produsert av: Isis Productions Ltd
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252

Bilde

Det er ingen vei utenom The Kinks når historien om Ray Davies sin musikk-karriere skal fortelles. (Foto: Isis Productions Ltd)

The Kinks er en av de mest innflytelsesrike britiske gruppene gjennom tidene. (Foto: Isis Productions Ltd)