Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 3. oktober 2013 kl 19.45 Schrödingers katt

Test av smertegrensen


Smerte er ubehagelig, men likevel livsnødvendig, fordi den holder oss unna det som er farlig. Er det mulig å holde ut mer smerte ved hjelp av distraksjoner? "Schrödingers katt" tester.

Et kronisk smertesyndrom kan gi grusomme smerter uten at det har noen ytre årsak. Utrolig nok kan et speilbilde hjelpe disse pasientene til et mindre smertefullt liv.

Programlederne Eldrid Borgan og Per Olav Alvestad tester sin egen smertegrense i isvann, og prøver å finne ut hvordan de kan tåle mer.

Fine og farlige
Nye biler er så fine at de kan være farlige. I Australia viser statistikken at 16 prosent av de alvorligste ulykkene skjer fordi sjåføren er opptatt med bilens teknologi.

Kiselager fanger sollyset mye bedre enn dagens solcellepanel. Når vi ser ultranært på de kompliserte strukturene, finner vi ut hvordan algene er bygd. Klarer vi i tillegg å kopiere oppbygninga, kan vi produsere solenergi på en mye mer effektiv måte.

På Svalbard har forskere vært på tokt for å kartlegge udokumenterte arter for å kunne følge med på hvordan dyrelivet endrer seg. Blant annet fører den dramatiske issmeltingen til mye mer ferskvann i havet. Det gir grobunn for helt andre arter enn de som har levd i Arktis tidligere.

Populærvitenskapelig magasin fra NRK Trøndelag (2013)
Programledere: Eldrid Borgan
Prosjektleder: Kirsti Moe
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere kan kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900