Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 25. mars 2010 kl 21.30 På loffen i India

På reise i India

Programlederne Joakim Haldin og Mikaela Sonck (Foto: Ja! Media Production)
Programlederne Joakim Haldin og Mikaela Sonck (Foto: Ja! Media Production)
Denne serien inviterer oss med på reise til India sammen med programlederne Joakim Haldin og Mikaela Sonck. I åtte deler får vi et innblikk i indisk historie, samtid og framtid. I tillegg møter vi den indiske lokalbefolkningen tett på.


Første episode
I første episode besøker programlederne den omstride delstaten Jammu-Kashmir, med sommerhovedstaden Srinagar og vinterhovedstaden Jammu. Vi tar et dypdykk i Indias religiøse landskap der hinduer og muslimer spiller hovedrollen. Serien besøker også Auroville i delstaten Tamil Nadu. Denne byen er et eksperiment hvor målet er å få kvinner og menn, uansett nasjonalitet, religion og politikk til å leve sammen i et fredfullt samfunn.
James Stewart er en av 3000 personer som er med på å bygge opp framtidens modellsamhold.

Andre episode
I andre episode er temaet kamp. I India er tilværelsen en kamp, noe som de mener resulterer i et liv etter døden. Begravelsesritualene er viktige, og døden er for mange en befrielse fra livets lidelser. Denne episoden tar oss med til byen Varanasi eller Benares som den het tidligere. Her brenner menneskebålet døgnet rundt. Joakim og Mikaela besøker også delstaten Kerala, som er en av få regioner i verden der kommunistpartier velges inn under et parlamentarisk demokrati. Dette er også eneste delstaten i India hvor hele befolkningen kan lese og skrive.

Tredje episode
I kveld er Joakim og Mikaela på jakt etter et tradisjonelt tamilbryllup, men planetene står dem imot. Astrologi er veldig viktige for inderne, og det er planetene som avgjør når et bryllup blir holdt, så Joakim og Mikaela venter noen dager til Pluto befinner seg på rett bane. Men når bryllupet finner sted, venter en himmel av mat og drikke, og vi får en smakebit av Indias matkultur.

Fjerde episode
I kveldens episode er temaet kjærlighet. Hele Bollywoods filmindustri bygger på kjærlighet, men kjærlighetsakten slutter ved første kyss. Joakim og Mikaela reiser til Bombay og får et glimt av kulissene til Bollywoods neste store film. India er konservativt, men alikevel hjemlandet til Kama Sutra – en av verdens eldste tekster om seksualitet. Programlederne reiser til Khajuraho i delstaten Madhya Pradesh på jakt etter de hemmelighetsfulle sextemplene som finnes i landskapet.

Femte episode
Kunnskap i India har aldri vært for alle. De lavere kastene i India mente lenge at det ikke var behov for kunnskap og læring. Men i dag ønsker de fleste foreldre at barna skal få utdanning. Vi besøker en skole for de laveste kastene, hvor lærere personlig drar på hjembesøk dersom barna ikke dukker opp på skolen. I de fleste tilfellene finner de barna på samme fabrikk som foreldrene jobber.
Joakim og Mikaela besøker også Indias mest kjente tigerreservat. Her bor blant annet Indias store stolthet - den bengalske tigeren. For å redde disse utrydningstruede dyrene kreves mye kunnskap, og vi møter Imran Khan som er en av dem som lever med og for tigerne.

Sjette episode
Renhet er et av de viktigste adjektivene i India, og det er veldig klart hva som anses å være rent eller skittent. Det reneste av det rene er Gangeselven, og det er alle hinduers drøm å få bade i denne elven. Like viktig er det å bli kremert og få asken strødd i denne elven. Renhet skiller også gutten fra jenta. Jenta ansees å være renest, til den dagen hun får sin første menstruasjon. Med sin rene tankegang og gjerning dyrkes jenta to ganger i året.

Syvende episode
I India står familien i sentrum, og i hjemmet hersker kvinnen. Men samholdet forandres, og mange unge kvinner gjør sitt beste for å mestre både en karriere og det tradisjonelle familielivet på samme tid. Det er ikke lett, spesielt ikke hvis kvinnen er mer suksessfull enn sin mann. Moderskap er et viktig begrep i India, og ordet "moder" har mange betydninger. Vi besøker blant annet Gangeselven igjen, som omtales som en "moderelv".

Åttende episode
I India møter det overnaturlige det logiske hver dag. Vi blir kjent med Azeem Khan som lever et moderne liv i hovedstaden New Delhi, men som hver uke renser seg fra onde øyne. Onde øyne er noe som alle blir påvirket av, og for ikke å bli syke må man rense seg. Vi får være med på en gammel renselsesseremoni. Joakim og Mikaela avslutter sin tre og en halv-måneders reise i India, på et rottetempel i Bikaner.


Originaltittel: På Luffen: Indien
Produsert av: Ja! Media Production for Svenska YLE
Pressekontakt: Nathalie Sprus 23044575/90 94 27 08
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice tlf: 815 65 900
Publikumssevice