Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 17. mai 1999 kl 09.45 Det går alltid et tog - 17. mai!

Det går alltid et tog - 17. mai!


NRK1 mandag 17. mai kl 09.45
Det går alltid et tog - 17. mai!

Fra Slottet til Rosendal og Skjervøy

Tradisjonen tro blir det fest i rødt, hvitt og blått når NRK1 sender sine årlige reportasjer fra 17. mai feiringen. Fiskeværet Skjervøy i Nord-Troms, Hardanger med Baroniet Rosendal og Oslo er stedene NRK følger feiringen fra.
Vera Kvaal er NRKs reporter på plass i barnetoget i Oslo, mens Gunnar Grøndahl kommenterer. I Rosendal er NRK-reporter Egil Torheim på plass, mens reporter Margot Dyrstad dekker feiringen i Skjervøy.

Ekstra service på tekst-tv
Nytt av året er en ekstraservice for seere som velger å følge 17. mai feiringen foran tv-skjermen. NRK legger ut sendeskjemaet på tekst-tv slik at seerne kan orientere seg om når sendingen forflytter seg mellom de ulike stedene. På tekst-tv kan seerne også få med seg i hvilken rekkefølge skolene er satt opp i barnetoget.

I barnetoget med kamera
NRK akter å la seerne føle at de er med på å gå i tog. NRKs reportere skal faktisk befinne seg inne i selve toget med kamera. I Oslo skal Vera Kvaal la seerne få oppleve hvordan det er å være først i toget foran politihestene. Vi lover dessuten seerne en oversikt over hvordan utsikten fortoner seg fra balkongen på Grand Hotel, samt et kunstnerisk innslag av Nissen-russen.
HMK Gardens drilltropp har oppvisning klokken 10.00 på Universitetsplassen som NRK også følger opp, og sist, men ikke minst kongefamiliens ankomst på slottsbalkongen.

Fra Baroniet til Folgefonna
I Rosendal, kommunesentret i Kvinherad, vil naturligvis Baroniet danne en storslått ramme rundt 17. mai feiringen. NRKs reporter, Egil Torheim, setter naturligvis sine forhåpninger til at seerne får oppleve en Hardanger-bygd i sin flotteste fruktblomstring. NRK følger toget som går fra kirken klokken 11.00 helt til Hestesletto. NRK skal også følge noen innbyggere som tradisjonen tro overnatter på Folgefonna hver natt til 17. mai.
Klar med Skjervøy- kongen
På Skjervøy i Nord-Troms står Margot Dyrstad klar. Fiskeværet har flere moderne fiskeindustrifabrikker med en videregående skole som nettopp spesialiserer seg på å utdanne unge i fiske og fangst, akvakultur og produksjon. Skjervøy var ett av de svært få stedene som ikke ble brent da tyskerne trakk seg tilbake mot slutten av 2. verdenskrig.
Skjervøy-kongen, Christian Michelsen Heggelund som var Skjervøys første kjøpmann, vil også bli sentral i sendingen fra Skjervøy. Kjøpmannen fikk sine handelsprivilegier fra kongen i København i 1662. Han lå stadig i
klammeri med presten på Skjervøy som kom to år før. Begge er omtalt i Nordlands trompet av Petter Dass. Margot Dyrstad lover dessuten et besøk i Skjervøy kirke, bygd i 1728.

NRK1 mandag kl 09.45
NRK2 reprise kl 17.00
NRK1 redigert utdrag kl 20.40

Bilder
Vera Kvaal og Gunnar Grøndahl dekker 17. mai arrangementet i Oslo. (NRK-foto: Ole Kaland).

Bilder (via Scanpix/internett)
Egil Torheim er på plass i Rosendal i Kvinherad, hvor han varter opp med en storslagen feiring fra Baroniet og fra Folgefonna (Foto: Kathrine Geard, Journalisten).

På Skjervøy i Nord-Troms står Margot Dyrstad klar for å dekke 17. mai reportasjen.
(Foto: Ola Røe)