Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 14. august 1999 kl 22.50 Fakta på lørdag: G - jagerflygerens skjulte drapsmann

Fakta på lørdag: G - jagerflygerens skju


NRK1 lørdag 14. august kl 22.50
Fakta på lørdag: G - jagerflygerens skjulte drapsmann

Tyngdekraften dreper jagerflygere

Det siste tiåret har rundt 20 jagerflypiloter fra det amerikanske flyvåpenet blitt drept i kamper på grunn av manglende evne til å takle tyngdekraften. Nå spør forskere seg om grunnen kan være at teknologien går for fort fram i forhold til flygernes biologiske begrensinger.
De amerikanske flygerne døde i forbindelse med et fenomen som går på at tyngdekraften forårsaker at de mister bevisstheten. Dette fenomenet kan forekomme når tyngdekraften er spesielt sterk i perioder når flygerne utfører anstrengende manøvrer.
Når flygerne gjør skarpe svinger presses blodet ned til føttene, og hodet mister oksygen. Det fører til at de mister bevisstheten, og de klarer ikke å holde konsentrasjonen oppe. Dermed mister de kontrollen over jagerflyet.
- Når du blir bevisstløs, betyr det at du som flyger ikke klarer å manøvrere flyet og ikke våkner opp i tide til å unngå krasjlanding. I kamp er faren for å bli skutt i slike situasjoner stor. Og dersom du ikke er ved bevissthet, har du ikke en sjanse uansett, forklarer kaptein Rick Forster ved jagerflyskvadronen i

Arizona.
Kveldens dokumentarprogram på NRK1 avslører den økende bevisstgjøringen i det amerikanske flyvåpenet om at kampteknologien har overgått menneskets fysiologiske utholdenhet. Spørsmålet er dermed om det er mulig å trene jagerflygere opp til å beherske kraftigere tyngdekraft, eller om naturen overgår mennesket.
Forskere spekulerer i om det i fremtiden er mulig for flygere å kontrollere sin maskin gjennom stemmekontroll og virtuell virkelighet, eller å styre flyet fra bakken med en fjernkontroll i kampsituasjoner.
Vi får være med til det amerikanske Forsvarsdepartementet for å se hvordan de jobber med å utforske menneskets absolutte tålegrense, og hvordan jagerflygere trenes opp til å puste under press. En kontroversiell dokumentar og menneskets kamp mot naturkreftene.

NRK1 lørdag kl 22.50

Bilde (via Scanpix/Internett)
Amerikanske jagerflygere kjemper hele tiden en kamp mot tyngdekraften når de befinner seg i lufta. Men hva kan gjøres for at de skal kunne slå den. (Foto: Martin Lockheed)

Amerikansk dokumetarproduksjon fra Channel 4
Kommentarer: Sara Ramsden
Produsent: Daniel Korn
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Sabine Hammari, tlf 23 04 99 18