Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 26. desember 2004 kl 11.00 Julegudstjeneste i Døvekirken, Trondheim

Jul for døve

Døveprest Per Walle foran Døvekirken i Trondheim (Foto: NRK)
Døveprest Per Walle foran Døvekirken i Trondheim (Foto: NRK)
- Jul har med fremtiden å gjøre fordi jul handler om en Gud som alltid kommer oss i møte. Det sier døveprest Per Walle som inviterer til julegudstjeneste i den vakre kirken i Trondheim, den første kirken i Norge som ble bygget for døve.

Kirken sto ferdig i 1927, men allerede siden 1825 har arbeidet blant døve stått sentralt i Trondheim. Da ble nemlig Norges første døveskole etablert.

Kirken ble bygget med stor innsats fra de døve, og sto fram som en egenartet og meget vakker kirke. Den er liten og intim med plass til ca. 100 mennesker. Døve steinhuggere prydet hovedinngangspartiet med rik og vakker steinornamentikk. Inne skrår gulvet mot koret slik at det skal være lett å se det som blir formidlet. Kirken er rikt utrustet med billedkunst både på vegger og i tak.

Det synlige formidler budskap for døve. Det gjelder selve kirkerommet, men også preken, tekstlesing og liturgi. Julegudstjenesten er på de døves premisser, og ingen høytid står vel så sentralt når det gjelder synlige inntrykk som nettopp jula.

Danserinnen Margrete Kvalbein vil også bidra til at det blir jul for døve.

Gudstjeneste i opptak, produsert av Program RIKS Trondheim

Prosjektleder: Helge Gudmundsen e-post: helge.gudmundsen@nrk.no mobil: 95879025
Presse:Erik Bull mobil: 99599760