Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 27. juli 2012 kl 19.30 OL-studio: Mens vi venter på ilden

Tidenes sommer-OL på NRK


De olympiske lekene i London blir tidenes største sportssatsing på bortebane for NRK. Fra i kveld til 12. august byr NRK på rundt 750 sendetimer på NRK1 og NRK2, og 1500 timer streaming på nett. Også radioen satser stort på OL, med ca 70 sendetimer på P1 og 300 på DAB. Enten det gjelder brede eller smale idretter – publikum vil finne alt de er ute etter på NRK!

23 timer i døgnet på NRK1, 24 timer på NRK2 og hele 9 OL-kanaler med døgnkontinuerlig streaming på NRK-sportens nye nettspiller, alt i HDTV. Det er fasiten for NRKs OL-sendinger, som under lekene vil sysselsette en stab på rundt 220 personer i London og på Marienlyst i Oslo.

Profilene på TV og radio
Pål Gordon Nilsen og Anne Rimmen skal lose seerne gjennom OL-programmet på NRK1 fra studio i London. De deler døgnet mellom seg, slik at Pål Gordon leder sendingene på dagtid fram til kl 18.00. Deretter overtar Anne for kvelden.

Ute i felten får vi intervjuer fra Line Andersen på friidrett og svømming, Harald Thingnes på håndball og Dag Erik Pedersen på landeveissykkel.

NRK har dessuten knyttet til seg en håndfull kjente idrettsprofiler: Mia Hundvin er håndballekspert i studio og i Mixed Zone, mens Geir Oustorp er ekspertkommentator i håndball. Vebjørn Rodal (friidrett) og Elin Austevoll (svømming) er både ekspertkommentatorer og eksperter i studio og Mixed Zone i sine idretter.

Kommentatorer i London er Karen Marie Ellefsen og Lars Lystad på friidrett, Ove Eriksen på svømming, Christian Nilssen på håndball og Jann Post på sykkel.

På radio er veteranen Unni Anisdahl tilbake som kommentator på håndball. Hun har med seg Øystein Havang som ekspert. Bengt-Eigil Ruud kommenterer friidrett på radio.

I tillegg er det en lang rekke kommentatorer som følger øvelsene fra NRKs hovedkvarter på Marienlyst.

Todelt operasjon
NRK-sportens OL-operasjon er delt mellom Oslo og London. Like utenfor Olympiaparken, med praktutsyn mot hovedarenaene, bygger NRK sitt tv-studio på et 11 meter høyt stillas. Det er herfra Pål Gordon Nilsen og Anne Rimmen skal lede sendingene. Studiokonstruksjonen er planlagt og oppført i et unikt samarbeid mellom NRK og finsk og svensk tv (YLE og SVT). De tre stasjonene samarbeider i tillegg om utveksling av OL-stoff, her er også dansk tv DR med.

Det vil også være en redaksjon på om lag 50 journalister og teknikere i NRKs lokaler i det internasjonale radio- og tv-senteret, IBC. 11 reportere vil være i sving med å lage innslag fra London under lekene for tv, radio og nett.

Hovedregien er lagt til Marienlyst i Oslo. Her vil 150 personer jobbe seint sent og tidlig for tv, radio og nett. Sendingene fra London-studio fjernstyres herfra, noe som er en ny regiløsning for NRK.

Tidenes nettsatsing
Under OL kan det på det meste pågå så mye som 21 samtidige øvelser på de ulike arenaene. Det med andre ord en omfattende kabal som skal legges for direktesendingene på NRK1, NRK2 og nett.

På nrk.no blir sommer-OL i London den største sportssatsingen noensinne. I tillegg til kontinuerlig streaming av sendingene som går på NRK1 og NRK2, blir det streaming av direktesendt idrett på sju OL-kanaler – altså ni til sammen. Sommer-OL gir dermed en sjelden mulighet til vise både store og små idretter på høyeste nivå.

NRK jobber i disse dager med å bygge opp helt nye nettsider der OL-streamingen og artiklene skal vises. Disse vil være en kraftig oppgradering av nettsidene slik de framstår i dag.

Også Kringkastingsorkestret er en del av NRKs OL-satsing. NRKs eget husorkester er nemlig engasjert til å spille inn all musikken som skal brukes i videoinnslagene fra London-OL.

To års planlegging
Planleggingen av NRKs OL-prosjekt startet i august 2010, og er om kort tid inne i den siste, operative fasen.

20. juni starter byggingen av det 11 meter høye studiostillaset i London. Rundt midten av juli begynner riggingen i Oslo og London, før den aller første OL-sendingen går på lufta 25. juli. Da blir det to dager med magasin fra kl 22.15 og direktesendte fotballkamper, fram til selve åpningsseremonien fredag 27. juli.

Pressekontakt: Sarah Jordanson Fauske, tlf 23 04 40 64 / 415 06 747
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900