Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 12. mars 2007 kl 19.55 Faktor: Bare Marte

Martes videodagbok


Marte (24) kom til NRK med en bunke videokassetter og en liste med folk hun ville intervjue. Hun ville ha hjelp til å lage denne dokumentaren for å finne ut hvorfor folk bare ser hennes handikap og ikke henne, for den hun er.

Gjennom Martes videodagbok får vi et tankevekkende møte med hennes opplevelse av samfunnet, og gjennom intervjuer leter hun etter svar på hva problemet med Downs syndrom egentlig er.

Marte retter sine spørsmål helt til topps, og får statsminister Jens Stoltenberg på banen i sin kamp for et mer inkluderende samfunn. - Det er helt absurd! Tenk å intervjue en statsminister, sier hun.

Vil bli skuespiller
Marte har egen leilighet i Oslo, og lever og drømmer som andre jenter på hennes alder. Hun har fått beskjed om at hun bør være fornøyd med å være trygdet, men Marte vil bli skuespiller og vil følge sine drømmer. Hun har allerede spilt hovedrollen som Askepott på Torshovteateret og ønsker å ta skuespillerutdannelse. Det er ikke så enkelt. En av Oslos skoler nektet henne til og med å komme på opptaksprøve, selv om denne er åpen for "alle". Marte føler seg diskriminert, men har talent, vilje og støtte i miljøet. Hun gir seg ikke.

For Marte er det uforståelig at hun ikke kan bli sett ut fra hva hun vil og kan. Et lite kromosom står i veien for en vanlig jente. Et kromosom som gjør at de aller fleste som henne blir valgt bort lenge før de har kommet til verden.

- Jeg er ikke Marte med Downs syndrom. Jeg er bare Marte, sier Marte.

Produsert av NRK Program riks Tromsø
Redaksjonsleder: Unni Ødegård
Pressekontakt: Ida Linchausen, tlf 23 04 98 41/402 00 211
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no