Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 13. juli 2001 kl 19.30 SommerDag: På Svanøy med Olav Stedje

Trubadur Stedje gjest hos SommerDag

Olav Stedje er Sogn og Fjordanes fremste visesanger og trubadur . Han er i kveld matros og blir med kaptein Dag Lindebjerg til Svanøy om bord på tresnekken "Lindy". De tar turen innom Kinn og Rognaldsvåg. På Svanøy besøker de hjortefarmen og lunsjer utendørs i villmarksleiren. I vakre omgivelser på ærverdige Svanøy Herregard svinger Olav opp med et skikkelig måltid.

Stedje var gjenganger på alle lister for en tid siden. Nå har han holdt lavere profil noen år, men er på full fart tilbake og ligger på Norsktopp-listen i disse dager med sin sang om Sogndal. Han jobber også med planer om ny CD-utgivelse.

I kveldens program besøker han hjemfylket sitt og blir godt mottatt av lokalbefolkningen.

Dags egen reiserapport
Etter en strålende dag på Kinn hvor historien, været og alle kulturminnene gjorde besøket til en høytid både for Olav Stedje og meg, gikk vi over sundet til Reksta og Rognaldsvåg. Her skulle vi få bo i gamlehuset til Leif Bjørnsen.

En havets mann som tok imot oss slik folk på kysten alltid har gjort; med åpne armer og et hjertelig velkommen. Med et sprudlende humør møtte den pensjonerte fiskarbonden og fyrvokteren oss ute på vågen, og loset oss inn mellom skjærene til naustet sitt. Resten av besøket ble en leksjon i kysthistorien rundt Kinn, for Leif’en fortalte om hele sitt liv, fra han drev heimafiske som 12 åring, via de store sildeårene i Rekstafjorden, til årene som fyrvokter på Ytterøyane Fyr.

Med 8 unger var det ofte et slit for å fø familien, men folk som Leif Bjørnsen kjempet med den dramatiske naturen og fikk det til. At stormfloen vasket rundt huset og satte innmarken under vann, var blitt til fascinerende minner fra et utrolig innholdsrikt liv.

Den gamle hedersmannen hadde selvfølgelig en del fisk i merden så vi ”reisende ” skulle få oss et skikkelig fiskemåltid. Etter et knapt døgn i ”gamlehuset”, dro vi videre i ærbødighet og respekt for Leif’en og alle de andre som har levd et liv mellom brottsjøene. Takk for den inspirasjonen og det humøret du ga alle oss om bord i ”Lindy”, Leif !

NRK Hordaland
Programleder: Dag Lindebjerg
Produksjonsleder: Magnhild Stiegler
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23 04 89 56, (