Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 30. januar 2009 kl 22.00 Skispor fra fortiden

Den flygende nordmannen

Med Karl Hovelsen dukket det omsider opp en skihelt som ikke var fra Telemark. Han gikk for Bærum Skiklub og vant Holmenkollrenn både i femmila og kombinert. I 1905 emigrerte han til USA, der han svevde på ski over sirkuselefanter og fikk tilnavnet "The Flying Norseman".

Karl Hovelsen (1877-1955) vant femmila i Holmenkollen både 1902 og 1903. I 1903 vant han også kombinert, og ble tildelt Holmenkollmedaljen av selveste Fridtjof Nansen.

Etter å ha emigrert til USA, endret Karl navnet sitt til Howelsen. I 1906 holdt han oppvisninger i skihopp på sommertid fra et 90 meter høyt tårn i en fornøyelses¬park. Slik ble han oppdaget av sirkuset Barnum & Bailey, der han hadde flere sagnomsuste numre, blant annet hopping over elefanter.

La seg på
I Chicago og Colorado konstruerte Karl hoppbakker som hører til USAs nasjonale bakkeanlegg i dag. Han var også den første som benyttet seg av lufttrykket i hoppbakken og "la seg på" i stedet for å stå oppreist.

I 1922 reiste Karl tilbake til Oslo og ble deltaker i Kollen i en alder av 50 år. Helt fram mot sin død skal han ha hoppet over 30 meter på langrennsski.

I dag er det nok i USA Karl Howelsen er mest kjent. I Colorado er navnet hans fortsatt synonymt med skisporten generelt og skihopping spesielt.

Om serien
I en serie på sju avsnitt møter vi norske skihelter gjennom hundre år, fra 1850 til 1950. Innflytelsen fra Telemark og Kongsberg blir en hovedtråd i serien, som også tar for seg hvordan nordmenn har preget utviklingen av skisporten som internasjonal konkurranseidrett.

Serien byr på mye unikt filmmateriale, både dokumentariske opptak funnet i arkiver her hjemme og i utlandet, og filmruller fra privatpersoners skuffer og skap.

Det første programmet handler om Snowshoe Thompson, som utvandret fra Tinn i Telemark og endte opp som postfører og skipioner i USA. Program 2 tar for seg heltene fra Morgedal, Sondre Norheim og brødrene Mikkjel og Torjus Hemmestveit.

Senere skal vi møte det første norske IOC-medlemmet Henrik Angell, ofte kalt den ukjente skimisjonæren, og Karl Howelsen, som vant flere Holmenkollmedaljer og fikk status som skisportens far i Colorado. Det blir historier fra OL i Chamonix, og vi får se klipp fra fantastiske skiturneer i USA med blant andre Birger Ruud og Reidar Andersen.

Programmet er sendt tidligere.

Innkjøpt dokumentarserie (2007)
Produksjon: Steinar Hybertsen, Shybert Productions
Kontakt Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900