Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 10. juli 2003 kl 19.30 Vi på Langedrag

Prøvende skritt og kåte sprell

I et tidligere program så vi at gaupemor Fresia fødte på direkten. Nå er de små gaupeungene – som denne sjarmerende krabaten – ivrige etter å utforske verden. (Foto: Arne Nævra).
I et tidligere program så vi at gaupemor Fresia fødte på direkten. Nå er de små gaupeungene – som denne sjarmerende krabaten – ivrige etter å utforske verden. (Foto: Arne Nævra).
De små gaupeungene tar sine første prøvende skritt ut i den store, farlige verden. Også de føllene som ble født i vår, står støtt på egne ben. Men nå er tiden inne for å tenke på neste generasjon. En flott premiehingst er hyret for å ta seg av den jobben.

Det skjer ekstra mye på Langedrag denne uka. Den flotte fjordhingsten Myrhaugen kommer til gårds. Allerede ved ankomsten vet han hva som venter. Ledsaget av kåte vrinsk gjør han kraftfull entré på tunet. Uten synlig prestasjonsangst gjør den prisbelønte hingsten det som er forventet av ham.

Til fjells på hesteryggen
For hestejenta Marie er det andre høydepunkter denne uka. Sammen med venninnen Renate drar hun til fjells på en tre dagers tur til hest. Nærmøte med villrein, fiske, teltliv og kos med hestene i flott sommervær – et liv som mang en hestesjel kan misunne dem.

Revestreker
På Langedrag kommer nye dyr til gården. Fire små fjellrevvalper skal få en langt større tumleplass her enn i de burene de var tiltenkt på pelsfarmen. Det er Kenneth som skal ha hovedansvaret for valpene. De første nettene ligger han ute sammen med dem.

Men før han legger seg, besøker han gjerne et "hemmelig" sted rett nedenfor gården der noen villere sjarmtroll, i rødere pels, holder til!

Ungene vokser
Denne gangen skal Jan-Erik slippe de små ulvevalpene inn til de større ulvene Ask og Embla for første gang, og han er spent på om alt går bra.

Gaupeungene er nå blitt så store at de oppholder seg utenfor ynglehula det meste av tida.

Om serien
I sommer byr NRK1 på et gjensyn med den populære familieserien som tar oss med til Langedrag naturpark og leirskole øverst i Numedal. I hele 26 episoder følger vi mennesker og dyr gjennom små og store begivenheter på den unike fjellgården.

Tusen meter over havet, med utsikt over fjorder og fjell mellom Hallingdal og Numedal, ligger Langedrag naturpark. Dette fristedet for barn og dyr ble etablert av ekteparet Eva og Edvin Thorson i 1980. Stedet er en populær arbeidsplass for mennesker med en glødende interesse for dyr. Foruten en mengde husdyr, finnes her også ville dyr som ulv og gaupe.

I serien møter vi gründerne Eva og Edvin Thorson, deres datter Tuva som er dyreansvarlig på Langedrag, og hennes unge døtre Marie og Torun. Også ansatte og praktikanter gir oss det rette inntrykket av hvordan tiilværelsen arter seg i naturparken.

Vi er med på følling og lamming, opplever små gaupeunger som ser dagens lys, men også at dyr blir syke, skadet eller dør.

Dokumentarserie i 26 episoder
Regi og foto: Arne Nævra
Foto og redigering: Stein Hage
Musikk: Sigmund Groven
NRK-koordinator: Chris Foss
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53/ 907 75 758LENKER
  • Les mer om serien 
  • Langedrag naturpark 
  • Naturbilder