Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 4. juni 2009 kl 23.05 Folk: Heiki - den siste finnskoging

Livet på Finnskogen

Heiki Kulblik bruker travhestene i skogen, og driver den som sine finske forfedre. Men for ham handler det ikke om å bevare finnskogkulturen – det handler om hans egen helse. (Foto: Christian Bråtebekken, NRK)
Heiki Kulblik bruker travhestene i skogen, og driver den som sine finske forfedre. Men for ham handler det ikke om å bevare finnskogkulturen – det handler om hans egen helse. (Foto: Christian Bråtebekken, NRK)
Han driver skogen på samme måte som sine finske forfedre. For Heiki Kulblik (60) betyr det helse – både for seg selv, for skogen og for travhestene.

Den dagen skogsmannen og travtreneren fra Finnskogen bestemte seg for å finne tilbake til en mer naturlig levemåte, ble tilværelsen en helt annen. Han parkerte de svære skogsmaskinene og begynte å bruke hest og gamle arbeidsmåter i skogen. Snart fikk skogeieren fra Finnskogen tilbake helsa, og ikke nok med det – hestene hans begynte å håve inn premier på travbanen.

Som i gamle dager
Hva gjør at en mann velger en gammel, dyr og ueffektiv skogsdrift et halvt århundre etter den industrielle revolusjonen?

– Jeg hadde problemer med revmatisme i mange år, og sykdommen ble bare verre og verre. Til slutt måtte jeg bruke krykker for å komme meg opp og ut i stallen om morgenen. Da ville de at jeg skulle begynne i en kontorjobb. Men hva slags liv skulle det vært? Nei, da bestemte jeg meg for å trene selv. Jeg begynte å bruke travhestene i skogen, forteller Kulblik. Og det ga resultater.

Symptomfri
Han ble symptomfri i løpet av et halvår. Dessuten begynte han å merke en forskjell på travhestene. For den eksplosive styrken og intervalltreningen hestene fikk i skogen ga raskt resultater på travbana.

-Her på Finnskogen får hestene være i skogen, de får allsidig trening, og de får gå i flokk med andre hester. Det blir som med oss mennesker. Slike avslappende, lekne og mer sosiale omgivelser fungerer også for oss, sier Heiki.

Den livsfilosofien gjør både Heiki, hestene og skogen godt. Skogen hans skiller seg kraftig fra andre skogseiendommer. Den ligger der, naturlig skjønn, i fraværet av dype hjulspor og store hogstflater. Men alt er egentlig tilfeldig.

– Det viktigste er min egen helse, som holder seg god på grunn av denne måten å jobbe på. I tillegg gjør det at hobbyen min, travsport, går bra. At også skogen ser bra ut er en bonus. For meg handler det om å leve slik som er best for meg, forteller Heiki. Og nettopp derfor er han også den siste ekte finnskogingen.

Dokumentaren "Heiki – den siste finnskoging" er laget av Christian Bråtebekken (regi) og Bjørn Opsahl (foto/redigering) ved NRK i Elverum.

Norsk dokumentar (2009)
Programansvarlig: Christian Bråtebekken
Programredaktør: Oddbjørn Rosnes, tlf 478 15 458
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf 23 04 41 01/975 252 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900