Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 3. april 2005 kl 20.15 Drømmen om Norge: Kunst som våpen

Norge i krig

Stian blir med Nordahl Grieg (Øystein Røger) på bombetokt over Berlin. (Foto: Truels Zeiner-Henriksen, NRK)
Stian blir med Nordahl Grieg (Øystein Røger) på bombetokt over Berlin. (Foto: Truels Zeiner-Henriksen, NRK)
Vi er kommet til krigsårene 1940-45 i serien "Drømmen om Norge". Stian Barsnes Simonsen blir med Nordahl Grieg på den dramatiske redningsaksjonen for Norges gullbeholdning i 1940. Senere drar de to på et skjebnesvangert bombetokt over Berlin.

Morgenen 9. april 1940 er Stian med Nordahl Grieg (Øystein Røger) til tannlegen. Utenfor vinduet høres lyden av tyske soldater som marsjerer oppover Karl Johan. Med munnen full av bomull kan Grieg konstatere at det han har advart mot i årevis, er skjedd. Hitler har gått til angrep på Norge.

Grieg river bomullen ut av kjeften og løper rett hjem for å pakke sekken. Han vil melde seg til motstandskampen. Ved en tilfeldighet blir han vakt under transporten av Norges Banks gullbeholdning, og ankommer Molde sammen omtrent samtidig med kongen. Senere følger han gullet til Tromsø og skriver sitt berømte dikt "17. mai 1940" ("I dag står flaggstangen naken"). Diktet blir sendt på radioen fra Tromsø og får stor betydning for norsk motstandsvilje.

På bombetokt over Berlin
Nordahl Grieg følger gulltransporten videre til England. De neste årene reiser han mye, skriver mange dikt og lager en lang rekke radioreportasjer. Etter store anstrengelser får han endelig i 1943 være med et engelsk bombefly på tokt over Berlin. Stian følger med Grieg på den skjebnesvangre turen.

I Oslo hjelper Stian Arnulf Øverland (Jørgen Langhelle) med å stensilere opp illegale dikt. Når Gestapo arresterer Øverland, får Stian i oppdrag å levere diktet "Til Kongen" til komponisten Ludvig Irgens-Jensen, som setter musikk til diktet. Notene blir smuglet til Sverige, hvor den blir spilt inn på plate. Platen blir smuglet videre til England og sendt på BBC på kong Haakons bursdag i 1944.

Møte ved milepelen
Etter krigen møter Stian igjen Sigurd Hoel (Hauk Heyerdahl) på Teaterkafeen. Hoel, som nettopp har skrevet romanen "Møte ved milepelen", forklarer Stian hvorfor man ikke kan operere med noe enkelt skille mellom godt og ondt når man skal forsøke å forstå fascismen.

Fagekspertene som intervjues i kveldens episode er Hans Fredrik Dahl, Edvard Hoem, Ingar Sletten Kolloen, Gunnar Danbolt, Eyvind Solås, Henki Kolstad og Per Thomas Andersen.

Om serien
I forbindelse med hundreårsmarkeringen for unionsoppløsningen sender NRK storsatsingen "Drømmen om Norge". Serien skal gå tolv søndager fram mot den store jubileumsmarkeringen i juni.

Reiseleder Stian Barsnes Simonsen, et femtitalls skuespillere og over tretti fageksperter gir oss en spennende, humoristisk og lærerik opplevelsesreise gjennom norsk kulturhistorie fra 1850-årene og fram til i dag. Hvilken rolle spilte norsk kunst og kultur i oppløsningen av unionen med Sverige, og hvordan har kulturlivet formet vår identitet som nasjon og som mennesker?

Stian Barsnes Simonsen forteller og tar oss med gjennom tiden. Han dukker opp i avgjørende kulturhistoriske øyeblikk og lar oss møte de store personlighetene i deres egen epoke. Historien rekonstrueres i dramatiserte sekvenser der Stian selv spiller mange ulike roller. En lang rekke av våre fremste skuespillere er med på å gi liv til historien.

De dramatiserte scenene bindes sammen av over tretti fageksperter som forteller om historiens personer og hendelser. I tillegg illustreres og utdypes historien gjennom omfattende arkivmateriale som knyttes til dramatiseringene og intervjuene.

På hjemmesidene www.nrk.no/drommen finner du omfattende bakgrunnsmateriale om hver episode. Her kan du også se videoklipp og intervjuer med fagekspertene.

Dokumentarserie i 12 episoder
Produksjon: NRK Kulturavdelingen
med støtte fra Hundreårsmarkeringen Norge 1905-2005
Med Stian Barsnes Simonsen
Manus/research: Sindre Mekjan
Regi: Truels Zeiner-Henriksen og Ninja Benneche
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
Vises også i Nett-TV

LENKER
  • Les mer 
  • Medvirkende