Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 25. februar 1999 kl 20.10 Matador

Matador (t)

NRK1 torsdag 25. februar kl 20.10
Matador (8:32)

Fru Møghes fødselsdag
Feiringen av hundreårsdagen til den eksentriske og hørselssvekkede fru Fernando Møhge er viet en stor plass i kveldens episode av \"Matador\".
Dagen blir en sann prøvelse for alle, ikke minst for familien Varnæs som er vertskap for festlighetene. Det er jubilanten selv som sørger for det, hun lar ingen anledning gå fra seg til å fortelle alle og enhver hva hun synes om arrangementet og deltakerne. Enda godt at hun ikke kan høre hva som blir sagt om henne...
I kveldens episode av \"Matador\" blir dessuten den ærgjerrige sakføreren Skjold Hansen tatt opp som medlem i Korsebæk Banks styre, der han straks skaper høye bølger. Sammen med sin kone Musse begynner han også å rotere i selskapslivet.

Karen Berg
Med fru Møhge skapte Karen Berg en av \"Matador\"-seriens mest uforglemmelige rolleskikkelser. Karen Berg var ellers knyttet til Det Kongelige Teater det meste av sitt lange liv - allerede i 1914 ble hun opptatt som elev ved ballettskolen der. Sin siste opptreden gav hun i 1989, og hun døde i 1995, 89 år gammel.

Om serien
32 torsdager skal tidenes største danske dramasuksess igjen rulle over norske tv-skjermer. \"Matador\" har en ubestridt posisjon som serien over alle serier i nordisk fjernsynshistorie. Dette var tv-serien som hadde alt - en perlerekke av skuespillere, en spennende historie, et fargerikt persongalleri og en tidsekte miljøskildring. Også her hjemme ble serien mektig populær både blant kritikere og tv-seere da den gikk på NRK i 1987, ni år etter premieren i hjemlandet.
Handlingen er lagt til den oppdiktede småbyen Korsebæk og spenner over nesten 20 år, fra 1929 til 1947. I løpet denne krøniken skal vi oppleve kriseårene på 30-tallet, økonomisk og politisk kamp, nazismens framvekst, krig og okkupasjon og til slutt fred og ny vekst - alt som et bakteppe for beretningen om menneskene i den klassedelte og nokså provinsielle byen Korsebæk.
Lise Nørgaard (f. 1917) er kvinnen bak ideen til \"Matador\", og hun har også skrevet de fleste av episodene i serien. Det skal være hennes hjemby, Roskilde, som har tjent som modell for Korsebæk.
NRK1 torsdag kl 20.10

Bilder (elektronisk via NTB/Data-tv/Internett)
Feiringen av fru Møghes hundreårsdag blir en prøvelse for alle.

Den eksentriske fru Møhge (Karen Berg) og hennes datter Misse (Karen Nellemose).

Dansk tv- serie i 32 deler en idé av Lise Nørgaard
Tidligere sendt i NRK 1.10.87 - 24.3.88 (24 deler)
Regi: Erik Balling
Med bl.a. Jørgen Buckhøj, Ghita Nørby, Buster Larsen, Lily Broberg, Holger Juul Hansen, Malene Schwartz, Helle Virkner og Karen Berg
Produksjon: DR
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Helene Amlie, 23 04 77 51