Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 18. januar 2005 kl 22.30 Safari - i kunst og kultur

Eksklusivt møte med Yoko Ono


Yoko Ono er Norges-aktuell med en utstilling på Astrup Fearnley-museet. Safari fikk et eksklusivt intervju med den verdenskjente kunstneren i New York. Dessuten: Fotografiforskning i Bergen, fotodokumentasjon i Kvæfjord og fotokunst i Oslo.

Yoko Ono har markert seg på en rekke kunstneriske felter, og i mange forskjellige kunstdebatter. Hun har utgitt en rekke album og vært involvert i forskjellige kunstkonsepter. Sammen med John Lennon var hun aktiv i fredsbevegelsen, og hun er en av kunstverdenens mest fotograferte kvinner. Safari reiste til New York for et eksklusivt intervju med den drøyt 70 år gamle multikunstneren.

Fotografi
Kunsthistoriker Sigrid Lien skriver lærebok i fotografihistorie. Hun har fordypet seg i borgerskapets fotografier fra slutten av 1880-tallet. Det går mye i "palmer og plysj", som hun selv sier. Men Sigrid Lien har også funnet fotografier av utskuddene i samfunnet. Safari snakker med henne om fotografering som maktutøving.

Man kan hevde at Veronica Melå har spesialisert seg på å ta bilder av mennesker og grupper som befinner seg på siden av samfunnet. I bortimot et år har hun tatt bilder av hverdagen ved Borkenes asylmottak i Kvæfjord. Ved å leve tett inn på beboerne der og dokumentere deres små og store situasjoner, ønsker Melå å fortelle en annen historie om asylantene enn de historiene vi får gjennom nyhetsmediene.

Gardar Eide Einarsson er en av våre mest omtalte unge kunstnere. Han er kanskje mest kjent for videokunst og installasjoner, men jobber også mye med fotografi. Når Gardar E. Einarsson tar bilder, jakter han ofte på de små gyldne øyeblikkene i byrommene han er glad i. Eller han ser etter bilder som kan avsløre maktstrukturene i det offentlige rommet han beveger seg i.

Om Safari – i kunst og kultur
Denne våren blir det ti Safari-programmer fram mot påske.

Redaksjonen i kulturmagasinet Safari har i år sju faste reportere som drar på safari i samtidskulturen, kun utstyrt med et dv-kamera. De byr på videoreportasjer med aktuelle personer, hendelser og begivenheter i kulturlivet, samtidig som redaksjonen ser nærmere på politikernes beslutninger i kunst- og kulturlandskapet.

Marte Spurkland er programleder.

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Marte Spurkland
Faste reportere: Thor Oreld, Leon Mathisen, Charlotte Thiis-Evensen, Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Atta Ansari, Helge Semb
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 98 41/92 01 55 79