Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 4. april 2006 kl 19.30 Ut i naturen: Gleden ved å vente

Den som venter på noe godt…

Odd (61) og Reidar (77) har hatt mye glede av å vente. Begge har jaktet hare siden guttedagene (Foto: Torgeir Beck Lande)
Odd (61) og Reidar (77) har hatt mye glede av å vente. Begge har jaktet hare siden guttedagene (Foto: Torgeir Beck Lande)
I kampen for å få bedre tid har det moderne mennesket funnet opp en uendelig lang rekke med hjelpemidler som skal spare oss for strev, og samtidig gi oss bedre tid. Men det finnes noe som går i samme tempo som det alltid har gjort: jakten.

I Ut i naturen blir vi med to godt voksne harejegere, Odd Braathen (61) og Reidar Stensrud (77), inn i en verden der tiden er en venn som ikke skal måles. Ingen spør: "Hvor fort har du jakta?"

Vi har drevet jakt og fiske her til lands siden tidenes morgen. Det har vært nødvendig for å overleve. I dag har vi mat i overflod, så hvorfor bruke tid på jakt og fiske? Ligger det i genene? Er det urmennesket i oss som dukker fram når vi sitter med børse eller står med en stang?

Harejegerne
Odd Braathen er pensjonert pølsemaker og pasjonert harejeger fra Kongsberg. Han har jaktet hare siden guttedagene, og kan ikke tenke seg en høst uten. Samspillet med bikkja er viktig, nå er det den to år gamle schweizerstøveren Bianca som snuser opp "pusen" for Odd. Reidar Stensrud er gammel nok til å ha jaktet hare fra den tiden da harejakt var en viktig del av matauken. Den pensjonerte offiseren mener dunker er den beste rasen, men han synes også at han er for gammel til å skaffe seg ny bikkje. Jakte derimot – nei, det blir han aldri for gammel til.

Tid ikke viktig
En harejeger ser sjelden på klokka. Det er ikke noe mål å få jakten unna, det er et mål å sitte på post og vente, titte på store og små ting som skjer rundt deg i skogen, la hodet få tid til å tenke langsomme tanker. Bare én gang blir tiden viktig. Da kommer spørsmålet: "Hvor lenge gikk a’?" Harejegere er opptatt av lengden på losen. En god los er noen ganger viktigere enn jaktens utfall.

Naturdokumentar fra Naturredaksjonen NRK Program riks Bergen
Programansvarlig: Ingar Holm, tlf: 90 67 10 74 og Torgeir Beck Lande, tlf: 47 27 73 70
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78