Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 10. desember 2001 kl 22.00 Dok22: Dok22: Hundre års kamp for fred

Historien om Nobels fredspris

Alfred Nobel. (Arkivfoto: SVT Bild)
Alfred Nobel. (Arkivfoto: SVT Bild)
På hundreårsdagen for nobelprisutdelingen viser NRK en egenprodusert dokumentar om fredprisens historie. Her tar Geir Helljesen for seg prisens rolle gjennom 1900-tallet, og han forteller om vinnerne og bakgrunnen for Nobelkomiteens valg.

Hundre års verdenhistorie passerer revy i kveldens dokumentar, illustrert ved hjelp av en mengde unike arkivopptak fra inn- og utland. Det er en beretning om bitre konflikter og blodige kriger, om statsledermøter og om ofrene på slagmarken. Vi møter også flere tidligere fredsprisvinnere, deriblant Henry Kissinger og Desmond Tutu, som gir sine synspunkter på prisen og dens rolle.

Det blir i dag delt ut over 300 årlige fredspriser i verden, men Nobels fredspris er uten sammenligning den mest betydningsfulle både hva gjelder prestisje og internasjonal oppmerksomhet.

Albert Schweitzer, Martin Luther King, Moder Teresa og Desmond Tutu er noen av fredsprisvinnerne som står sterkt i minnet hos folk flest. En rekke ganger har også komiteens valg vakt sterke reaksjoner. For eksempel da USAs president Theodore Roosevelt fikk prisen i 1905 for å ha meklet fred mellom Russland og Japan. Valget var meget omstridt fordi Roosevelt av mange ble oppfattet som en eksponent for amerikansk imperialisme, særlig på Filippinene og i Panama.

Intern strid
Mange ganger har det også vært hard strid internt i den norske nobelkomiteen, og tre ganger har det hendt at medlemmer har gått ut av komiteen på grunn av uenighet. Første gang var i 1936, da journalisten og pasifisten Carl von Ossietzky, som satt i en av Hitlers konsentrasjonsleire, fikk prisen.

I 1973 gikk to av medlemmene ut da Henry Kissinger og den nordvietnamesiske sjefforhandleren Le Duc Tho ble utropt som vinnere. Valget ble sterkt kritisert av internasjonal presse, og Le Duc Tho ville ikke ta imot prisen fordi det ennå ikke var fred i Vietnam. I 1994, da Arafat, Peres og Rabin delte prisen, gikk Kåre Kristiansen ut av komiteen.

Omstridt var også valget av USAs tidligere utenriks- og forsvarsminister George Marshall, som ledet USAs gjenreisningsprosjekt i Europa etter krigen. Han hadde aldri arbeidet med noen form for organisert fredsarbeid, derimot hadde han tidligere godkjent atombombingen av Japan.

Protester
En rekke priser har vakt protester hos berørte regimer fordi de har gått til menneskerettighetsforkjempere og andre opposisjonelle. Sovjetunionen protesterte da Sakharov vant prisen i 1975. Solidaritets leder Lech Walesa vant prisen i 1983 for sin frihetskamp som innledet hele oppløsningen av den kommunistiske østblokken. Valget av Aung San Suu Kyi i 1991 falt ikke i god jord hos den burmesiske militærjuntaen, og kinesiske myndigheter ble opprørt da at Dalai Lama ble tildelt prisen i 1989.

To ganger har prisen gått til en nordmann: den norske fredspolitikeren Christian Lange i 1921 (sammen med Hjalmar Branting) og Fridtjof Nansen i 1922.

Presentasjonen av fredsprisvinnere gjennom historien avsluttes med årets vinnere, Kofi Annan og FN.

Egenprodusert dokumentar fra Faktaavdelingen
Ved Geir Helljesen
Pressekontakt Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Blir også sendt torsdag (NRK2)
Fakta om Nobels fredspris
Nobels fredspris - nettsider

Bilder
1. Alfred Nobel. (Arkivfoto: SVT Bild)

2. Geir Helljesen forteller om fredsprisens historie gjennom hundre år. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)