Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 22. mars 2001 kl 22.30 Profil: Profil: Mari Boine - de lange skyggers natt

Profil: Mari Boine - de lange skyggers n


NRK2 torsdag 22. mars kl 22.30
Profil: Mari Boine - de lange skyggers natt

Musikalsk kulturkollisjon

Kveldens program er et tysk portrett av Mari Boine, musiker, komponist og same. Sammen med henne er vi med på en spennende musikalsk reise fra Finnmark til den internasjonale arena, samtidig som vi får et innblikk i hennes liv og arbeid.

Som same har Mari Boine opplevd den smertefulle kulturkollisjonen mellom den kristne livsstilen og den gamle samiske måten å leve på i harmoni med naturen.

Som mange andre unge skammet Mari seg over å være same. Hun forlot Finnmark og prøvde å bli \"helt norsk\" i det urbane Oslo. Men det kostet. Til slutt fant hun tilbake til sine samiske tradisjoner, som blant annet sier at joiken har en helbredende kraft. På den måten fant hun nøkkelen til sin egen musikk.

Joik og moderne uttrykk
Blandingen av joik og moderne musikalske uttrykk er basis i Mari Boines mystiske lydlandskap. Musikken er fascinerende på samme måte som den nesten uberørte arktiske naturen.

Etter at Mari Boine begynte å satse internasjonalt, har hun opptrådt over hele verden. Men for ikke å miste kontakten med sine kulturelle røtter har hun flyttet hjem til Karasjok. Hun befinner seg midt mellom tradisjon og den moderne verden, mellom den uberørte naturen og den kunstneriske, men likevel overfladiske settingen som omgir en internasjonalt anerkjent musiker.

NRK2 torsdag kl 22.30
Blir også sendt mandag (NRK1)

Tysk produksjon
Originaltittel: \"Night of Long Shadows - Mari Boine\"
En dokumentar av Stephan Meier og Claudia Willke
Pressekontakt Inger larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Mari Boine, internasjonal musiker, har flyttet hjem til Karasjok.