Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 17. februar 2004 kl 22.30 Safari

Norsk kunst for Niemeyer

Programleder Marte Spurkland tar seerne med på Safari hver tirsdag. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Programleder Marte Spurkland tar seerne med på Safari hver tirsdag. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Det var da Kjell Nupen holdt utstilling i Sao Paulo at den brasilianske arkitekten Oscar Niemeyer ble oppmerksom på kunsten hans. Nå er han engasjert til å lage utsmykningen i Niemeyers nye kulturhus i Rio de Janeiro. I kveld skal det også handle om hagenisser og innovativ dans. Og hvorfor er norsk film så populær akkurat nå?

Oppdraget Nupen er i gang med er et av de største og mest prestisjefylte enkeltoppdraget en norsk kunstner har hatt i utlandet. Oscar Niemeyer er en av verdens mest betydningsfulle nålevende arkitekter, og den 96 år gamle mannen blir av mange betegnet som arkitekturens Picasso.

Niemeyer har blant annet tegnet hele Brasilia og FN-bygningen i New York. Kulturhuset Nupen arbeider på ligger i bydelen Niteroi, og foreløpig har prosjektet tatt ett og et halvt år. Til sommeren skal bygget være ferdig.

Elsket og hatet nisse
Hagenisser er elsket av mange, men også så hatet at motstandere har organisert seg over hele Europa. De kaller seg "Hagenissens frigjører" og kidnapper nissene for så å sette dem ut i skogen.

Fil. dr i etnologi Eva Londos mener at de i virkeligheten er "den gode smakens voktere" som bare vil bli kvitt forsøpling. I følge Londos er hagenissen i vinden som aldri før.

Reporter Tina Waldø-Jensen har sett på hagenissens historie – fra antikk hagegud til forbud under Tysklands naziregime og dagens designernisser.

Klassisk ballett og japansk butho-dans
Den norske danseren og performancekunstneren Monica Emilie Herstad har gjennom flere år vært en innovatør i sin sjanger. Med utgangspunkt i klassisk ballett og japansk butho-dans skaper hun sitt helt egne genuine uttrykk med videokunst, dans og musikk. Reporter Leon Mathisen møtte henne rett før premieren i New York i desember 2003.

Suksessår for norsk film
Aldri har det blitt produsert flere norske filmer enn akkurat nå, og aldri har de norske filmene blitt sett – og likt – av et større publikum enn i 2003. Hva er det egentlig med norsk film for tiden? Programleder Marte Spurkland har møtt styreleder i Norske filmregissører Nina Grünfeld og filosof Hallvard Fossheim.

Om Safari
Marte Spurkland er programleder for kulturmagasinet Safari. Redaksjonen har til sammen ni reportere som drar på safari i samtidskulturen utenfor Norges grenser, kun utstyrt med et dv-kamera. Hver uke presenterer Spurkland ulike videoreportasjer om aktuelle personer, hendelser og begivenheter fra den internasjonale kunstverdenen.

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Marte Spurkland
Reportere: Ninja Benneche, Charlotte Thiis-Evensen, Leon Mathisen, Jon Anton Brekne, Sven-Erik Helgesen, Arild Jonsjord, Tina Waldø-Jensen, Hanne Skrikerud, Marit Lie
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252