Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 10. april 2003 kl 17.15 Perspektiv: Glomma sommeren 1982

Tømmerfløting og kulturlandskap

Andreas Lunnan var en av fire programfolk fra NRK, som dro på tur langs Glomma i 1982. (Foto: Sverre Krüger)
Andreas Lunnan var en av fire programfolk fra NRK, som dro på tur langs Glomma i 1982. (Foto: Sverre Krüger)
Kjell Kristian Rike, Andreas Lunnan, Kari Bay Haugen og Brita Hanssen loset seerne ned langs Glomma sommeren 1982. Det var NRKs store sommertilbud det året. Det var mye spennende å oppleve, og mange møter med mennesker som hadde mye å fortelle.

Tømmer, og ikke minst tømmerfløting, har vært Glommas store oppdrag opp gjennom alle tider før bilene overtok. "Perspektiv" viser elva den gang den var full av tømmer. Fløtingen var rene ekstremsporten til tider.

På turen blir det et møte med en kvinnelig "dekksgutt". Hun hadde hatt jobben, som hun overtok etter sin mor, i over 30 år.

Vi kommer til Borregaard, tømmerets endestasjon, mens i Gamlebyen i Fredrikstad priser vi Tordenskjold med sang om Glomma.

Turen langs Glomma byr på mange kulturinntrykk. Vi møter unge felespillere langs elva, og det blir en fyrig Rørospols i Vintervoll. I Storelvdal finner vi boksamlingen som Bjørnstjerne Bjørnson skjenket stedet som takk for stor gjestfrihet. Kunstmaler Kai Asphaug fant sine vakre naturmotiver langs Glomma.

Det blir også besøk på Koppganøy som er Glommas største øy, og vi får se Kuråsfossen kraftstasjon, det første og største kraftanlegget i Skandinavia, som ble nedlagt på 60-tallet. På Gamle Hvam på Ringerike finner vi svalbygningen fra 1650. Det er det første fredede huset i Norge.

Egenprodusert arkivprogram fra Faktaavdelingen
Programansvarlig Einar Askerøi
Prosjektleder Sissel Helle Birkelund
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83