Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 18. juli 2009 kl 23.10 Dokusommer: Krigshelt i utakt

Fra krigshelt til opposisjonell


I 1945 ble Svein Blindheim høyt dekorert for sin innsats under den andre verdenskrig. Senere ble han uglesett for å kritisere NATO og norsk atompolitikk. Dokumentaren "Krigshelt i utakt" forteller hans historie.

I tillegg til krigshelten og Kompani Linge-veteranen selv medvirker flere kjente historikere i filmen, blant andre Berge Furre, Lars Borgersrud, Ole Kristian Grimnes og den franske krigshistorikeren Francois Kersaudy.

Vi følger Blindheim på en reise tilbake i historien, til angrepet på Norge 9. april 1940 og hans lange reise til England via Odessa der han er øyenvitne til det tyske angrepet på Sovjetunionen 22. juni 1941. Det var en opplevelse som har preget ham som menneske. Videre fortelles historien om hans motstandserfaringer og skjebne etter krigen.

Gjort til en folkefiende
For med frigjøringen i 1945 blir Blindheim høyt dekorert for sin innsats. Men etter hvert som Den kalde krigen utvikler seg, begynner han åpent å kritisere NATO og norsk atompolitikk. Blindheims utakt som fagmilitær tolereres ikke, og han blir gjort til en folkefiende av myndighetene. Hans historie viser hvor vanskelig det var å tenke annerledes og være opposisjonell i Norge under Den kalde krigen.

Dokumentaren "Krigshelt i utakt" viser hvordan Etterkrigs-Norge er bygget på halvsannheter og utelatelser, og hvorfor historiebøkene har gitt oss en skjev framstilling av krigen og den norske krigsinnsatsen. Er det heller det offisielle Norge som har gått i utakt?

Om programskaperne
Regissør og manusforfatter Ingerid Hagen er utdannet historiker og dokumentarfilmregissør. "Krigshelt i utakt" er hennes debutfilm, mens co-regissør og klipper Jon Jerstad har hatt regien på et tjuetalls dokumentarfilmer og har vunnet en rekke internasjonale priser. Produsent Bente Olav har lang erfaring med dokumentarfilm, og har blant annet produsert kinodokumentaren "Smilet i øyet".

Innkjøpt norsk dokumentar (2005)
Produsert av: Frameline Film AS
Produsent: Bente Olav
Manus/regi: Ingerid Hagen
Co-regi/klipp: Jon Jerstad
\