Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 30. juli 2007 kl 20.25 Faktor: Siste sommer på Hekkingen

Stormkast – portrett av Kjell Fjørtoft

Siste sommer på Hekkingen: Vi følger forfatter Kjell Fjørtoft den siste sommeren på øya hans. (Foto: Skule Eriksen)
Siste sommer på Hekkingen: Vi følger forfatter Kjell Fjørtoft den siste sommeren på øya hans. (Foto: Skule Eriksen)
Nord for Senja i Troms, på den værharde kysten mot storhavet, ligger det fredete egg- og dunværet Hekkingen. Det over 200 år gamle hovedhuset har vært forfatteren Kjell Fjørtoft (76) sin "skrivestue" siden han kjøpte øya i 1966.

Alle som besøker Hekkingen, vil oppleve at dette er et sted der tanken får både fred og rom. Lyset skifter uavbrutt over det rike fuglelivet. Filmregissøren Skule Eriksen har kjent Kjell Fjørtoft i mange år. Da han fikk høre at Fjørtoft skulle selge Hekkingen, tok han med seg et kamera og tilbrakte den siste sommeren sammen med ham på denne værharde og vakre øya.

Utbrent uten Hekkingen
Kjell Fjørtoft har bodd på Hekkingen i sommerhalvåret helt siden 60-tallet. På Hekkingen har han klekket ut ideer og gjort forarbeidet til sine bøker. Så har han fisket og plukket egg og multer.

Når høsten kom, forlot han øya og reiste inn til Tromsø for å gjøre ferdig boka. Han sier selv at Hekkingen er en forutsetning for at han har orket å skrive så mange bøker. Skulle han bare ha sittet inne i byen, ville han ha vært utbrent for lenge siden.

De som tapte krigen
Kjell Fjørtoft er kjent som dokumentarforfatter, filmmann og journalist. Han har utgitt 19 bøker, 10 av dem om krigen. I bøkene om krigen skildrer han ofte de som havnet på feil side, enten de var spioner i russisk tjeneste eller frontkjempere for tyskerne.

Hans prosjekt har vært å skrive taperne inn i krigshistorien. Men han har også skrevet bøker om hverdagsliv i Nord-Norge. Enkeltmenneskes skjebne er en rød tråd gjennom hele hans forfatterskap.

Kommunistjævel og hirdgutt
I flere bøker skrev Kjell Fjørtoft om uretten som ble begått mot partisanene i Finnmark etter krigen. Da kong Harald kom til Kiberg i 1992, ba han partisanene om unnskyldning for måten de var blitt behandlet på etter krigen, og dette var ikke minst takket være Kjell Fjørtofts bøker.

Men hans engasjement for de svake har hatt sin pris. Da han skrev om partisanene, ble han utskjelt anonymt som "kommunistjævel", og da han skrev om frontkjemperen og om landsvikoppgjøret, ble han stemplet som "hirdgutt" og mottok drapstrusler. Dette gikk sterkt innpå ham, og på midten av 90-tallet orket han ikke å skrive mer.

Siste sommer
Etter et langvarig ekteskap ble Kjell Fjørtoft skilt og levde alene i mange år. For ni år siden møtte han den 34 år yngre Kjersti Sønderland. Hun gav ham skrivelysten tilbake, og han skrev boka "Menn av is og kulde" om fangstfolkene på Svalbard.

De siste årene har Kjell Fjørtoft hatt kreft, og sykdommen tærer på kreftene hans. Han er helt avhengig av å ha Kjersti med seg til Hekkingen. I 2006 valgte han å selge Hekkingen. En sen høstdag i oktober pakker han og Kjersti de få tingene de skal ha med seg og forlater Hekkingen for godt.

Om regissøren
Skule Eriksen kommer selv fra et øysamfunn ved kysten, Vikna i Nord-Trøndelag. Han har tidligere bodd og arbeidet mye i Nord-Norge og blant annet regissert den prisbelønte dokumentarfilmen om Alta-konfliken "Slik tar de Sameland". I dag driver han sitt eget filmselskap Ibis Film AS i Bergen.

Dokumentaren ble også sendt 22.01.07

Innkjøpt norsk dokumentar fra Ibis Film AS (2006)
Regi: Skule Eriksen
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no