Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 21. desember 2001 kl 21.00 Niern: Niern: Vil det snø til jul?

En mors oppofrende kamp

Moren (Dominique Raymond) strever for å forsørge seg og sine sju barn.
Moren (Dominique Raymond) strever for å forsørge seg og sine sju barn.
Vi møter en mor og hennes sju barn på eks-mannens gård i Cavaillon i våre dagers Frankrike. Spørsmålene filmen stiller er de samme som menneskene alltid har stilt seg: Hvorfor er vi her? Hvor skal vi hen?

På en nesten pinlig privat måte blir vi involvert i en realistisk hverdag. Håndholdt kamera, naturlig belysning, nærbilder og skuespillere som ikke ”spiller”, og samtaler som ikke er ”replikker”, bringer oss tett inn på aktørene. Distansen mellom filmlerretet og tilskueren minskes.

Stikkordet er troverdighet. Det som løfter filmen inn i publikums hjerter, er den oppriktige og altoppofrende, usentimentale kjærligheten moren føler for sine barn. Paradoksalt nok vurderer hun å ta livet av dem. Hun er fortvilet over det livet de lever, og vender sin aggresjon mot den hun anser som årsaken til alle deres prøvelser: Barnefaren, som hun mistenker for å ønske et incestforhold til datteren. Voksnes bitre erfaringer og barnas uskyld, er sentrale temaer i filmen som når et overraskende klimaks når julen kommer.

Nøktern
Moren spilles av Dominique Raymond. Hun portretterer en sterk, men ikke utiltalende kvinneskikkelse som arbeider hardt for å forsørge seg og sine. Historien fortelles med en nøkternhet som harmonerer med innholdet. Filmen er blottet for musikk, landlig idyll, effekter og overspill.

”Vil det snø til jul?” var ingen film folk ventet seg mye av. Men den overrasket hele det franske folket og ble en av Frankrikes store suksesser i 1996. Over en million franskmenn så filmen som også vant prisen for beste franske film og kritikerprisen i Viennalen.

Fransk spillefilm fra 1996
Regi: Sandrine Veyssets
Originaltittel: ”Y’aura t’il de la neige a Nöel?”
I rollene: Dominique Raymond, Daniel Duval og barna: Jessica Martinez, Alexandre Roger, Xavier Colonna, Fanny Rochetin, Flavie Chimenes, Jeremy Chaix og Guillaume Mathonnet.
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Moren (Dominique Raymond) strever for å forsørge seg og sine sju barn.