Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 20. mai 2003 kl 22.30 Tre reportere søker en forfatter: Boris Akunin

Med Boris Akunin til Russland

Hanne Skrikerud, Arild Jonsjord og Charlotte Thiis-Evensen tar oss med til Russland og Boris Akunin. (NRK-foto: Ole Kaland)
Hanne Skrikerud, Arild Jonsjord og Charlotte Thiis-Evensen tar oss med til Russland og Boris Akunin. (NRK-foto: Ole Kaland)
Tradisjonelt har krimlitteraturen hatt et frynsete rykte som ikke-høyverdig lesning. Så hva gjør man hvis man elsker krim, men er flau over å innrømme det? En av mulighetene er å sette seg ned og forfatte krimbøker som det er stuerent å vise frem. Nettopp dette gjorde Boris Akunin, og ble dermed den mest solgte samtidsforfatteren i sitt hjemland Russland.

Så langt har russerne kjøpt over åtte millioner eksemplarer av de tre krimseriene hans. – Under kommunismen var det umulig å skrive denne type bøker, forteller Akunin. – Alt ble sensurert.

Pasjon for kirkegårder
Boris Akunin, eller Grigori Tschchartischwili som han egentlig heter, var tidligere redaktør av et litterært magasin. Hanne Skrikerud, Arild Jonsjord og Charlotte Thiis-Evensen møter Akunin hjemme i Moskva, og blir med ham til kirkegården Novodevichy. Ved siden av å pønske ut krimgåter arbeider han nemlig med en bok om kirkegårder rundt om i verden.

Krim på internett
Akunins største krimhelt er Erast Fadorin, som er ansatt i politiet i 1870-tallets Moskva. Fadorin er blitt en hel liten industri på internett, der folk legger inn bilder av seg selv i roller de synes de passer til. Akunins hjemmeside blir stadig mer omfattende, og denne interaktive delen av forfatterskapet hans drives av et ungt, hipt selskap. Vi besøker den internettbaserte krimfabrikken.

Om ”Tre reportere søker en forfatter”
I ”Tre reportere søker en forfatter” blir vi bedre kjent med til sammen seks ulike europeiske forfattere, som alle blir lest av nordmenn. Tre ulike reportere gir tre ulike intervjuer, og satt sammen til ett portrett får vi et mer komplekst bilde av forfatteren.

Charlotte Thiis-Evensen, Arild Jonsjord og Hanne Skrikerud tar oss med til P.D. James, Boris Akunin, A.S. Byatt, Kjell Westö, Carsten Jensen og Einar Mar Gudmundsson i løpet av programserien.

Egenprodusert kulturprogram
Programledere: Charlotte Thiis-Evensen, Arild Jonsjord, Hanne Skrikerud
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96