Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 12. mai 2003 kl 21.30 Dok1: Vakker og vanskjøttet

Funkis-perler i fritt forfall

Det storslåtte anlegget Ingierstrand Bad fra 1932 eies av Oslo kommune, og har i likhet med Ekebergrestauranten forfalt i mange år. (Foto: New TV Documentary Film AS)
Det storslåtte anlegget Ingierstrand Bad fra 1932 eies av Oslo kommune, og har i likhet med Ekebergrestauranten forfalt i mange år. (Foto: New TV Documentary Film AS)
Hvorfor forfaller noen av Norges mest berømte arkitektoniske perler uten at myndighetene griper inn? I dokumentaren "Vakker og vanskjøttet" rettes kritisk søkelys mot hvordan noen av landets flotteste funksjonalistiske bygninger fra 1930-tallet er blitt neglisjert av myndigheter og private eiere.

Land med langt svakere økonomi enn Norge klarer å ta vare på sin kulturhistorie, påpeker regissørene Morten Møller Warmedal og Tor Karlsen i dokumentaren der de tar utgangspunkt i Ekebergrestauranten i Oslo og Ingierstrand Bad ved Bunnefjorden.

De to byggverkene er blant Nordens mest bejublede og internasjonalt kjente funksjonalistiske hovedverk fra 1930-tallet. Likevel har norske myndigheter og private eiere utsatt dem for et grotesk forfall.

Internasjonal oppsikt
Regissørene forteller at bygningenes skjebne har vakt internasjonal oppsikt. Blant andre møter vi den internasjonale arkitektur-eksperten Staffan Schmidt. Han bruker Ekebergrestauranten og Ingierstrand Bad som skrekkeksempler i sine foredrag over hele verden.

Se til Estland
Filmteamet har også vært i Estland, hvor man til tross for landets fattigdom har tatt vare på flere hundre funksjonalistiske bygg i toppklasse. Vi får se hva esterne har gjort med det vakre strandhotellet Pärnu Beach Hotell, en omsorg som står i sterk kontrast til Norges behandling av sine funkis-perler.

Svar på tiltale
Møller Warmedal og Karlsen har fulgt spillet rundt Ekebergrestauranten i drøyt halvannet år, og i dokumentaren må tidligere private eiere, byantikvaren og byråd Anne Katrine Tornås svare for seg.

Regissørene har også kommet tett på en rekke nøkkelpersoner som har engasjert seg i byggverkets skjebne. Vi møter tidligere ansatte, lokale aktivister, eksperter og bevaringsforkjempere, foruten restaurant-gründeren Sonja Lee som nå ønsker å starte ny drift i restaurantbygget.

Den nære fortids prakt
Dokumentaren viser til dels ukjente og unike opptak fra Oslo i 1930-tallet og 1950-tallet. Materialet plasserer Ekbergrestauranten og det storslåtte badeanlegget Ingierstrand Bad i et kulturhistorisk og sosiologisk perspektiv.

Anerkjent
Morten Møller Warmedal og Tor Karlsen er partnere i New TV Documentary Film AS som står bak produksjonen av "Vakker og vanskjøttet". Møller Warmedal er produsent for dokumentaren og har tidligere laget en rekke anerkjente filmer for fjernsyn.

Innkjøpt program
Regi: Morten Møller Warmedal og Tor Karlsen
Produksjon: New TV Documentary Film AS
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57