Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. mai 2006 kl 19.30 Ut i naturen: Grønn glede

Pioner i lange baner

Mette Stensholt Schau tar for seg pioner i alle farger og fasonger i kveldens program (Foto: Jan Ingar Hansen, NRK)
Mette Stensholt Schau tar for seg pioner i alle farger og fasonger i kveldens program (Foto: Jan Ingar Hansen, NRK)
Pioner kalles bonderoser fra gammelt av i Norge. Årsaken er at det bare var de rike, som presten og legen i bygda, som hadde råd til ekte roser. Rundt omkring på alle bondegårdene var det pionen som ble hagens rose. Pionen kan deles opp, og dermed var det en hageplante som kunne videresendes helt gratis fra gård til gård, fra generasjon til generasjon.

Og pioner er slett ikke noe dårlig alternativ til roser. Med sitt vell av farger, fasonger og dufter blir det i hvert fall ikke noe kjedelig følge gjennom sommeren.

Pionsamling i Tønsberg
Grønn glede-duoen Mette Stensholt Schau og Dag Arneson har denne gangen dratt på besøk til en mann som har spesialisert seg på å dyrke og selge pioner. Fra sitt lille utsalg utenfor Tønsberg kan han skryte av å ha kanskje Nordens største samling. Hit kommer de både fra Danmark og Sverige for å se på utvalget, og bestille planter.

Gode tips
Noen oppfatter pion som litt vrien å plante som ny. Når den først har etablert seg, så er den gjerne kommet for å bli. Noen mener at den er vanskelig å dele, og at den ikke liker å bli flyttet på. Det er Norges fremste piongartner, Eivind Hansen, helt uenig i. Han lever av å dele opp og videreselge rotbiter fra sine pioner. I dette programmet gir han sine beste tips, og viser stolt fram noen av skjønnhetene.

Grunnpakke
Gjennom våren og sommeren dumper det ned ulike brosjyrer og kataloger som forteller deg hva du kan få kjøpt av alle slags duppeditter til nytte i hagen. Men hva trenger du egentlig? Gartner Dag Arneson har til dette programmet fått i oppdrag å finne fram hva en nybeslått hageeier må ha. Det kabelselskapene kaller en "grunnpakke".

Om serien
Årets serie "Grønn glede" er den femte i rekken. Ti tirsdager i løpet av våren og sommeren skal programleder Mette Stensholt Schau og hennes faste gartner Dag Arneson endevende alt fra en takhage i Bergen til den minste rekkehushage.

- Årets serie er veldig variert, som den jo pleier å være. Hage kan være så mangt, sier Mette. Programmene blir jo laget etter hvert, så akkurat nå er det ikke helt klart hvordan hvert program blir. Men vi har en plan, forsikrer hun.

Sammen med Mette og Dag skal vi blant annet lære oss å lage hekk av pil, og hva sies om en liten ørken?

Hageprogram fra Naturredaksjonen, Program riks Bergen
Programleder: Mette Stensholt Schau, tlf: 41 10 51 45
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no

Hjemmeside: http://www.nrk.no/hage
Eivind Hansens hjemmeside: http://www.pionhagen.no/


LENKER
  • http://www.nrk.no/hage 
  • http://www.pionhagen.no/