Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 1. desember 2013 kl 20.15 Dialektriket

Skarrekrigen i Brrremanger


Over hele landet sniker nye trekk seg inn i dialektene våre. Dialektendring provoserer oss og gjør oss redde. Men er det ikke bare en naturlig utvikling?

Ytterst i Sogn og Fjordane ligger Bremanger. Ikke noe sted i hele landet ruller folk mer på r-en enn der. For folk i Bremanger er ikke r-en bare en r. Det er rene attraksjonen, og en viktig del av identiteten deres.

Men r-en som de setter så høyt, er i fare! Skarre-r-en har nemlig gjort sitt inntog i kommunen. Én etter én blir de yngste "smittet".

I femte episode av "Dialektriket" drar Yasmin Syed til Bremanger for å finne ut hvor mye et enkelt dialekttrekk kan bety for folk. Her møter hun Geir Nesbakk, en stolt bremangerruller. Han er villig til å gå i krigen for å bekjempe skarre-r-en. Men går det egentlige an å stoppe en dialektendring? Og hva er det egentlig vi er så redde for?

Om serien
Hva er det med nordmenn og dialekter? Bli med Yasmin Syed på en oppdagelsesreise i den språklige galskapen i dialektriket Norge.

I "Dialektriket" er det oss nordmenn og følelsene våre det handler om, snarere enn eksperter og fakta. For dialektene vekker sterke følelser, fra glede og stolthet til sinne og forakt. I butikken, på bensinstasjonen, på festivaler og i barnehager jakter Yasmin på dialektfølelsene. Hun møter folk med et enormt engasjement og stor kjærlighet til sitt eget språk.

Parallelt med serien inviterer NRK alle til å stemme fram det beste dialektordet i Norge. Aksjonen skjer både på nrk.no og facebook, og vinneren vil bli kåret i siste episode av "Dialektriket".

Norsk underholdende faktaserie i seks deler
Produsert av: NRK Hordaland (2013)
Programleder: Yasmin Syed
Regi: Alexander Vollevik Larsen
Journalist: Hanne Marie Molde
Prosjektleder: Kristin Helgeland Hauge
Presseansvarlig: Helene Amlie, 951 00 299
TV-seere kan kontakte Publikumsservice, 23 04 70 00

Bilder av Yasmin Syed er publisert i tilknytning til premieren, se Dialektriket - episode 1


LENKER
  • Dialektriket - episode 1