Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 24. mai 2004 kl 21.30 Faktor: Små dype hjerter

Når barn sørger

Celeste (8) mistet pappaen sin i kreft for 1 år siden. (Foto: Linn Amundsen, NRK)
Celeste (8) mistet pappaen sin i kreft for 1 år siden. (Foto: Linn Amundsen, NRK)
- Jeg savner ham like mye hele tiden. Noen ganger er det på skolen, noen ganger på dagen, noen ganger over alt nesten, sier Celeste. Pappaen hennes døde av kreft for ett år siden.

Rundt 4 000 norske barn og unge opplever hvert år å miste noen av sine aller nærmeste. Barn uttrykker sorg på forskjellige måter, og de går lettere ut og inn av den enn voksne. Dette gjør at det er lett å undervurdere barns sorg.

Å miste en viktig person
Celeste (8), Sindre (9) og Torgrim (11) har alle opplevd å miste en viktig person i livet sitt.

- Skulle ønske jeg hadde en tidsmaskin. Da skulle jeg reist tre år tilbake i tid og ringt etter sykebil før det skjedde, sier Sindre. Han savner moren sin og sliter med tanker om det som skjedde. Han og storebroren Torgrim opplevde at moren døde hjemme på sofaen under et epilepsianfall for tre år siden. – Jeg har mistet noe annet i tillegg, forteller Torgrim. – Å bli så glad at du nesten letter, det blir du ikke lenger når noe sånt har skjedd.

Sorggrupper
- Å gå i sorggruppe er veldig fint. Det gjør deg veldig glad å treffe noen som har opplevd det samme som deg, og skjønner hva du mener, sier Torgrim. Han og lillebroren har gått i sorggruppe på Sorgstøttesenteret på Ullevål sykehus.

- Å få satt ord på følelsene er viktig. De fleste barn opplever det som fint og støttende å treffe andre barn i en lignende situasjon. Det gjør at de ikke føler seg så alene og vet at det er normalt å ha det sånn som de har det, sier Kari Elisabeth Bugge som er faglig leder på Sorgstøttesenteret.

Mange barn føler ansvar og prøver å skjule sine plager for de voksne som ofte sliter med å takle sin egen sorg. Celeste synes det er vanskelig å se mamma trist og prøver noen ganger å skjule tårene sine. – Når jeg snakker om pappa, så begynner hun å gråte, og da blir jeg også trist, forteller hun.

Una Thoresen Dimola, moren til Celeste, synes det er viktig å snakke om det som er vanskelig. – Jeg prøver å si til Celeste at deler du en glede blir den dobbelt så stor, og når du deler en sorg blir den faktisk litt mindre. "Kjellertankene" må ut i lyset, og det er nok derfor jeg har sendt henne i sorggruppe også, sier moren.

Hvordan møte barna
Mange synes det er vanskelig å vite hvordan man skal møte barn som sørger. – Barn er forskjellige, men det som er viktig, er at det er noen som tør å spørre dem om hvordan de har det, og at det er noen som ser signalene barna gir. De er i en sorgsituasjon hvor de trenger mer omsorg og forståelse, sier Kari Elisabeth Bugge. – Det som synes utenpå, at du har det vondt blir etter hvert borte, men følelsene inni deg går ikke bort, sier Torgrim.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Ingrid Skaare
Redaktør: Terje Dale
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252LENKER
  • Hjemmeside