Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 14. oktober 2000 kl 23.35 Nattkino: Kavaleriet "Buffalo Soldiers"

Slavene som ble krigshelter


I 1866 ble kavaleri H opprettet, ett år etter at den amerikanske borgerkrigen tok slutt. Troppen, som bestod av eksslaver av afrikansk opprinnelse, hadde i oppgave å slå ned indianeropprøret vest i USA. ”Buffalo Soldiers” ble de kalt, et navn som snart ble ensbetydende med mot, verdighet og styrke.

Etter slavefrigjøringen i 1862 dro mange eksslaver vestover for å lete etter arbeid og et nytt liv langt borte fra undertrykkerne i sør. Mange ble soldater i kavaleriet under borgerkrigen, og ved krigens opphør ble de rekruttert til kavaleri H. Kallenavnet ”Buffalo Soldiers” fikk de fordi deres svarte hår lignet bøffelpels.

Hardt liv
”Buffalo Soldiers” var dyktige ryttere, de var hurtige og utviste et imponerende mot. Soldatene levde under ytterst krevende forhold. Ofte manglet de både klær og sko. De kjempet mot stridslystne indianere som Crazy Horse, og bidro til at apachehøvdingen Geronimo og storforbryteren Billy the Kid ble tatt.

Heltenes oppgave var ikke bare å krige. De hadde også i oppdrag å strekke tusenvis av kilometer med telegrafledninger over hele Vest-USA, de eskorterte nybyggere, kvegflokker og jernbanefolk gjennom fiendtlige områder og de patruljerte på grensen mellom USA og Mexico.

Etter indianerkrigene dro de til Cuba for å kjempe på Teddy Roosevelts side, og de tjenestegjorde på Filippinene fra 1899 til 1903. Kavaleriet holdt det gående i 20 år, inntil president Truman opphevet raseskillet i den amerikanske hæren.

Filmen er et gripende drama om en liten og ukjent fotnote i den amerikanske historien. I hovedrollen møter vi Danny Glover, en av Hollywoods mest allsidige og respekterte skuespillere. Vi kjenner ham blant annet som politimannen Robert Murtaugh i Lethal Weapon-filmene hvor han spiller mot Mel Gibson. Danny Glover har også hovedrollen i ”Ein ubedt gjest” som ble vist på NRK2 sist onsdag (11.10)

Amerikansk spillefilm fra 1997
Originaltittel: Buffalo Soldiers
Regi: Charles Haid
I rollene: Danny Glover, Bob Gunton, Carl Lumbly
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36

Bilde
Buffalo Soldiers med Danny Glover i hovedrollen er et gripende drama om en nesten ukjent del av den amerikanske historien.