Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 1. april 2010 kl 21.20 Påskekrim: Hellig død

Hellig død

Spesialetterforsker Adam Dalgliesh (Martin Shaw) etterforsker et mistenkelig dødsfall ved en høyskole, men rekker knapt å skrape i overflaten på bevismaterialet før drapssaken begynner å vokse i omfang... (Foto: BBC)
Spesialetterforsker Adam Dalgliesh (Martin Shaw) etterforsker et mistenkelig dødsfall ved en høyskole, men rekker knapt å skrape i overflaten på bevismaterialet før drapssaken begynner å vokse i omfang... (Foto: BBC)
St Anselm's er en kirkelig anglikansk høyskole et øde sted på Suffolk-kysten. Når teologistudenten Ronald Treeves blir funnet på stranden under en dunge av jord og sand, ser det først ut til å skyldes at han har falt fra klippene. Men hans velstående far, industriherren Sir Alfred Treeves, er overbevist om at høyskolens styre har pyntet på sannheten for å unngå en skandale. Han krever at Scotland Yard revurderer dødsårsaken.

Spesialetterforsker Adam Dalgliesh kjenner til St Anselm’s fra da han var ung, og forventer ikke annet enn en nostalgisk visitt til gamle trakter og en rutinemessig bevisvurdering. Men han rekker så vidt å skrape i overflaten av bevismaterialet før et nytt mord finner sted.

Mystisk mord
Vaskedamen Margaret Munroe dør tilsynelatende av hjertesvikt, men det viser seg snart at hun hadde kjennskap til en hendelse i fortiden som kunne ha betydning i mordsaken.

Men det verste står fortsatt for døren. St Anselm’s er truet. Erkediakon Matthew Crampton er en av mange besøkende på St Anselm’s, og planene hans er å stenge skolen og selge alle dens eiendeler – en nyhet som møtes med sinne og frykt av de ansatte ved skolen. Dagen etter hans ankomst til St Anselm’s blir kroppen hans funnet stygt forslått i kapellet sammen med en av kirkens skatter, et bilde av the Last Judgement som noen har vandalisert. Dalgliesh sitter nå på en omfattende drapssak. Dødstallet stiger, og sannheten føles stadig lengre borte.

Ny skuespiller
Gjennom årene har NRK sendt flere krimhistorier basert på P.D James’ romaner, men da med Roy Marsden i hovedrollen som Adam Dalgliesh.

I årets påskekrimserier tolkes denne velkjente figuren imidlertid av en annen skuespiller, nemlig Martin Shaw. Vi ser ham i "Hellig død" som avsluttes i morgen, og "Mordrommet" som sendes påskeaften.

Britisk krim (2003)
Produsert av BBC
Originaltittel: Death in holy orders
Regi: Jonny Campbell
Manus: Robert Jones, basert på en roman av P.D James
I rollene: Martin Shaw, Jesse Spencer, Christopher Fox, Alan Howard, Alex Avery, , Janie Dee.
Pressekontakt: Mette K. Skjong
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 Publikumssevice