Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 11. oktober 2006 kl 19.55 Røst

Italiensk suksess

Det er liten tvil om at Tores italienske kunde er fornøyd med tørrfisken han har kjøpt. (Foto: Halvard Jakobsen, NRK)
Det er liten tvil om at Tores italienske kunde er fornøyd med tørrfisken han har kjøpt. (Foto: Halvard Jakobsen, NRK)
To Røst-væringer har suksess i Italia, mens Rino lykkes med å nå et høyt mål. Fugleforskerne Tomas og Tycho reiser til en forandring inn til Røst sentrum for å undersøke fugler.

Høysommer er tiden på året med best kontakt mellom leverandørene på Røst og kundene i Italia. Fiskebrukseier Tore har blitt med vareleveransen sin til Genova. Her skal han treffe den eldste og viktigste kunden sin, og samtidig få svar på hvor mye han vil kjøpe. Det er spennende for Tore å endelig få tilbakemelding på fisken han har jobbet med siden februar.

Olaf representerer Eksportutvalget for fisk. Han skal delta på en stor og flott middag, og holde tale på italiensk. Den er forhåndsskrevet av en annen person, og Olaf blir usikker når det er et ord han ikke forstår. Han vil nødig si noe feil.

Opp i høyden
Rino og ektemannen Kulwar har satt seg et mål. De skal bestige selveste Storfjellet, den høyeste av toppene rundt Røst. Fjellet er bratt, og det blåser en hel del. Kulwant gir til slutt opp, men Rino er fast bestemt på å klare det.

Tycho og Tomas har langt mindre ambisjoner. Denne gangen er det ikke lundefuglen det dreier seg om, men måkearten krykkje. Mange krykkjer har bosatt seg på folks hus inne i bebyggelsen på Kårøya. De to forskerne bestemmer seg for å holde et øye med kolonien, og fuglene skal måles og veies.

Om serien
Ytterst i Lofoten ligger øygruppen Røst. Her lever snaut 700 mennesker og et ukjent antall sjøfugler. Røst står for 30 prosent av verdens tørrfiskeksport, og øygruppen har nesten ikke arbeidsledige, kan skilte med full barnehagedekning og har fylkets yngste befolkning. Hvordan er livet på Røst?

Tålelig bra, ser det ut til. I løpet av åtte episoder følger vi noen av øyas innbyggere i deres dagligliv. Foruten en fantastisk natur, blant annet med verdens største dypvannskorallrev og enorme fuglekolonier på flere millioner, har Røst et livskraftig og velfungerende lokalsamfunn. Andelen millionærer er høy, og øya er ikke truet av fraflytting.

Egenprodusert dokumentarserie fra NRK Troms (2005)
Redaktør: Halvard Jakobsen
Regi: Halvard Jakobsen, Kåre Johannes Inderberg
Prosjektleder: Elin Østraat
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf: 23 04 77 51 / 92 01 55 79
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no