Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 2. juni 2001 kl 23.25 Fakta på lørdag: Den store dansen - en jegers historie

Danser med buskmenn

Jegeren Nqate jakter slik san-folket har gjort gjennom 30 000 år. (Foto: Aardvark, Earthrise, Liquid, Off The Fence)
Jegeren Nqate jakter slik san-folket har gjort gjennom 30 000 år. (Foto: Aardvark, Earthrise, Liquid, Off The Fence)
- Å jakte er som å danse, sier jegeren Nqate, og ”danser” slik san-folket har gjort det i Kalahariørkenen gjennom 30 000 år. Nqate er hovedperson i kveldens prisbelønte dokumentar som følger ham og byttet under brennende ørkensol. I ettertid er jaktlisensene fratatt san-folket.

Med spesialutviklede kameraer tilbrakte brødrene Craig Foster og Damon Foster tre år sammen med san-folket. Opptakene er unike og gjort i det indre av Kalahariørkenen i Botswana. Ironisk nok er det opprettelsen av naturparkområder og kvegfarmer som i dag truer Kalahariørkenens buskmenn og deres livsform.

Jakt som kunstform
For å komme på skuddhold av byttet med sine piler og spyd, bruker buskmennene en utmattingsteknikk som er enestående. I timevis, bare med noen dråper drikkevann til rådighet i over 40 graders varme, jager de antiloper og andre hjortedyr foran seg, helt til et av dyrene gir opp og felles. Opphentingen av et dyr betyr som regel tre timers uavbrutt løping med våpen i hånd.

- Du føler en lykke i kroppen hele veien, forteller Nqate: - Kroppen din vet at jakten er god. Du kjenner hvordan den danser. Det er som å føre en samtale med Gud.

I andre kulturer ville ord som dette vært brukt til å beskrive kunstneriske ytelser, og det er nettopp hva Nqate utfører. San-folkets jegerliv er en kunstform, innlært gjennom hengiven trening og fullbyrdet ved å bli ett med dyret som felles.

Vi får også se hvordan jegerne lurer unna bytte felt av gepard og løve, med fare for sine egne liv. Disse scenene i dokumentaren er garantert ikke noe for skvetne tv-tittere!

Fratatt jaktlisensen
Etter at dokumentaren om Kalahariørkenens dyr og urinnvånere ble laget, har myndighetene tatt jaktlisensene fra san-folkets jegere. Deres håp er nå å gjenvinne retten til forfedrenes land, der jakten har pågått i 30 000 år.

”Den store dansen – en jegers historie” ble kåret til beste dokumentar i fjor på The International Wildlife Film Festival, IWFF, og Wildscreen 2000.

Nederlandsk/sør-afrikansk co-produksjon
Originaltittel: The Great Dance: A Hunter´s Story
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
1. Jegeren Nqate jakter slik san-folket har gjort gjennom 30 000 år. (Foto: Aardvark, Earthrise, Liquid, Off The Fence)
2. Kalahariørkenens buskmenn leser skriften av spor i sand som ingen andre. (Foto: Aardvark, Earthrise, Liquid, Off The Fence)
3. Nqate og kameraten Karoha jakter under en ugjestmild himmel. (Foto: Aardvark, Earthrise, Liquid, Off The Fence)
4. Craig Foster (bildet) og broren Damon Foster tilbrakte tre år i Kalahariørkenen for å lage dokumentaren ”Den store dansen – en jegers historie”. (Foto: Aardvark, Earthrise, Liquid, Off The Fence)