Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 21. oktober 1999 kl 19.35 Drømmen om kunnskap: Storebror som far og mor

Drømmen om kunnskap: Storebror som far o


NRK2 trsdag 21. oktober kl 19.35
Drømmen om kunnskap (5:6): Uganda

Foreldrene døde av aids

\"Da foreldrene våre døde, var vi ikke i stand til å lage mat en gang. Vi sørget og var desperate og triste.\" Det forteller Evalen og storebroren Tugume som pleiet foreldrene før de døde av aids. Dette er hverdagen for mange barn i Uganda.
Uganda er et av de landene som er hardt rammet av hiv og aids. 20 prosent, ca 2 millioner barn, har mistet den ene eller begge foreldrene på grunn av sykdommen.
Tugume er en sjelden storebror, i Uganda og andre steder. Da foreldrene døde, sluttet han på skolen for å ta seg av sine yngre søsken. Tugume sørger for at de får den utdanningen han selv har gitt avkall på. Han har to søstre, en bror og en liten fetter.

Lån til selvhjelp
Tugume fikk bli med i en låneklubb som en kvinneorganisasjon, UWESO, har dannet. Medlemmene møtes en gang i uken og betaler tilbake, sparer eller låner av kassen. Låneklubben ga ham kreditt, det gjorde at Tugume kunne begynne en virksomhet som gir inntekter til familien.
Tugume har gitt avkall på å gå på skole. Det er ikke lett å finne en partner som vil teste seg for hiv. Kanskje gir han avkall på å gifte seg også?
Denne lille familien holder sammen og hjelper hverandre. Vi møter familien i programmet \"Storebror som far og mor\".

Fremtidshåp
Uganda er et fattig land i Øst-Afrika. I 1996 ble Yoweri Museveni valgt til president etter mange års borgerkrig. Et av Muevenis valgløfter var \"Gratis grunnutdanning for alle\".
Målsettingen for programmet er Grunnutdanning for alle i år 2010, en stor utfordring for et nytt styre. Første skritt er at fire barn fra hver familie skal få gratis skolegang.
UNICEF bidrar med støtte til programmet, og Norge støtter utdanning av jenter i Afrika med 150 millioner over en periode på tre år.
Dette er det femte programmet fra Øst- og Vest-Afrika om jenters drømmer og muligheter for utdanning. Serien er laget i samarbeid med UNICEF og Utenriksdepartementet.

NRK2 torsdag kl 19.35

Bilde (via Scanpix/Internett)
Evalens foreldre døde av aids. Hun er sikker på at storebroren vil la henne få fortsette på skolen, og at han ikke vil gifte henne bort for å få brudeprisen.

Undervisningserie om jenter og skolegang i Unganda
Programansvarlig: Kirsten Bråthen, tlf 23 04 76 97
Produsert av NRK Fjernsynet, Undervisnings
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41