Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 10. desember 2004 kl 22.25 Veien til Memphis - av Richard Pearce

Memphis blues

B.B. King i serien om bluesmusikkens røtter på NRK2. (Foto: CS Associates
B.B. King i serien om bluesmusikkens røtter på NRK2. (Foto: CS Associates
Filmregissøren Richard Pearce er tredjemann ut i serien om bluesmusikken, og hans bidrag er en kombinert gjenfortelling om B.B. Kings musikalske odyssé og en skildring av byen Memphis som arnested for en ny tids bluesmusikk.

"Å feire bluesen er å feire en ektefødt amerikansk kunstform, og det er på høy tid å gjøre det," sier filmregissøren Richard Pearce. "Jeg håper bare ikke det er for sent, før denne kunstformen helt og holdent er blitt slukt av rock ’n roll-generasjonen – forresten en
generasjon bluesen selv har stått fadder til."

En ny bluesmusikk
To foregående sendinger i serien om bluesmusikk på NRK2 har i det vesentlige handlet om den amerikanske musikkformen slik den oppsto i Mississippi-deltaet. En hindring for utbredelsen av den s.k. delta-bluesen var at den ikke ble spilt på radio. I Memphis (Tennessee) var derimot radiostasjonene så smått begynt å slippe til svarte utøvere – blant dem B.B. King.

B.B. King representerer en generasjon av svarte artister fra sørstatene som kom rett fra bomullsmarkene og til Memphis. Dit hadde han med seg musikken han hadde hørt, og der ble han del av en verden han bare hadde drømt om. På 50-tallet fikk han spille på store turnéer rundt om i USA, og han skulle etter hvert bli en verdensstjerne.

King ble et verdensnavn, og i dag reiser Bobby Rush langs de samme veiene i USA som King gjorde på 50-tallet og spiller blues. I sin hyllest til Memphis har regissøren Pearce gjort en rekke originale opptak med de to. Dessuten med Rosco Gordon og Ike Turner. Filmen viser også arkivopptak med Howlin’ Wolf og Rufus Thomas.

Mer om serien
Gjennom sju helaftens filmer utforskes bluesen. Regissørene Martin Scorsese, Wim Wenders, Richard Pearce, Charles Burnett, Marc Levin, Mike Figgis og Clint Eastwood ser på musikkformen i sitt eget perspektiv og gjennom sitt personlige filmuttrykk.

Hvert av bidragene har til felles at de viser hvordan bluesmusikken ble utviklet på folkemusikkens grunn, lokalt og i små forsamlinger, for deretter å utbre seg som en universell musikkform. Vi følger bluesmusikken fra dens afrikanske røtter og framover til den sentrale rolle bluesen inntar i samtidsmusikken. Lenger ut i serien presenteres også avgreninger av bluesen som gospel, r&b og hip-hop.

- Jeg har alltid følt meg sterkt knyttet til bluesmusikken, sier Martin Scorcese som også har ledet hele prosjektet med de sju dokumentarene: - Det er noe med hvordan bluesen forteller sine historier gjennom denne type musikk som fascinerer meg. Gjenklangen av menneskelige følelser i denne musikken er stor.

Amerikansk dokumentar (2003)
Originaltittel: The Road to Memphis by Richard Pearce (3:7)
Produsert av: CS Associates
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57LENKER
  • Les mer 
  • Les mer