Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 1. september 2002 kl 20.45 Historiske henrykkelser: Sex, løgn og matoppskrifter

Norsk historie med ny vri

Henry Notaker drar på oppdagelsesferd i norsk historie (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Henry Notaker drar på oppdagelsesferd i norsk historie (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
”Historiske henrykkelser” er en serie om menneskeskjebner og begivenheter i norsk historie, presentert av Henry Notaker. Vi møter så vel berømte skikkelser som helt ukjente mennesker, slik som i kveldens program hvor ekteparet Bang, kokebokforfatterinne og straffange, er hovedpersonene.

”Historiske Henrykkelser” er personlig fargede fortellinger om norsk historie. De er uhøytidelig og humoristisk til tider, med mange bilder og dramatiseringer, men bygd på seriøs historisk forskning, formidlet i møte med flere av våre fremste historikere.

Kjærlighet og utroskap
Kan virkeligheten konkurrere i drama og intriger med såpeoperaer og kioskromaner? Seerne får selv sjansen til å bedømme dette når de hører om ekteparet, som på 1800-tallet opplevde kjærlighet og utroskap, suksess og slaveri. Henry Notaker reiser til Kongsvinger, Oslo, Halden og Kristiansand i sporene etter Norges første kokebokforfatterinne Maren Elisabeth og hennes mann Lauritz.

Lauritz ble dømt til 13 års straffarbeid, men slapp ut igjen med sexlysten og forplantningsevnen intakt. Dette er et stykke norsk historie, sosialhistorie og kulturhistorie, men samtidig en fortelling om to vanlige, og likevel nokså uvanlige, mennesker.

Smakebiter fremover
Kjente personer som Marcus Thrane, berømtheter som oppfinneren Christian Olsen og barnebokforfatteren Aagot Gjems er noen av dem vi får treffe senere i serien, mens programmet neste uke skal handle om Svartedauen, en stor hendelse i vårt lands historie. Et annet program tar for seg utvandringen fra Sørvestlandet til Holland på 1600-tallet, en begivenhet som norske historikere de senere årene har gravd fram fra glemselen.

Egenprodusert dokumentar fra Kulturavdelingen, NRK
Programleder Henry Notaker
Regi Truels Zeiner-Henriksen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83