Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 17. august 2009 kl 22.15 Dokusommer: Vikaren

Sterke prøvelser

Johan Palmgren og Åsa Blanck har regissert filmen
Johan Palmgren og Åsa Blanck har regissert filmen "Vikaren". (Foto: Modern TV)
NRK2 viser den prisbelønte dokumentaren "Vikaren" om den nyutdannede læreren Max og hans utfordringer. Han er varm og human, men en hverdag fylt av bråk og støy, sene ankomster, mobiltelefoner og uoppmerksomhet gjør at jobben kan virke uoverkommelig.

"Vikaren" kan ses på som en svensk versjon av Margreth Olins "Ungdommens råskap" fra 2004, men der Olins film ser skolesituasjonen fra ungdommenes perspektiv, forteller "Vikaren" om lærerens erfaringer i møte med de unge.

Innvandrerelever
Max Wejstorp er nyutdannet lærer. Sin første stilling har han fått på ungdomsskolen i Hallonberg, en forstad til Stockholm. Mange av elevene ved skolen er innvandrere, en del vet ikke om de får bli i Sverige – de har mye å tenke på i tillegg til skolearbeidet.

Ute av kontroll
Max møter elevene med et oppriktig engasjement. Han gjør sitt beste, men føler at tilstanden i klasserommet er i ferd med å komme ut av kontroll. Max må ta affære, , og han kontakter sin gamle klasseforstander, Folke Silvén, verdensrekordholder i å snakke baklengs og en lærer av den gamle skolen.

"Vikaren" har vært vist på mange prestisjefylte filmfestivaler over hele verden, og vant en Guldbagge for beste dokumentar i 2007.

Sendt tidligere.

Svensk dokumentar (2006)
Produsert av Modern TV for SVT
Original tittel: The Substitute/Vikarien
Regi: Johan Palmgren og Åsa Blanck
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, 23 04 40 79 / 911 64 716
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900