Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 20. mai 2007 kl 22.05 Salmer til alle tider

Salmer til alle tider

Hvem er Jesus?
Tida går fort. Vi er allerede kommet til 20. mai, og det betyr at vi allerede neste søndag har 1. pinsedag. Da handler det om Den hellige ånd. I dag lar vi salmer og sanger fortelle oss noe om hvem Jesus er. Her er det teologi og livserfaringer i skjønn forening.

Vi begynner med en salme som forteller noe om at Jesus er tidløs og evig. Salmen ble i 2005 kåret til "Århundrets salme" her i NRK, "Navnet Jesus blekner aldri." Men David Welander har også skrevet en salme som er formet som et slags vitnesbyrd eller bygget på følgende livserfaringen om at Jesus er trofast. Sangen heter "Jeg har vandret med Jesus."

En salme vi ikke kommer utenom denne søndagen, er "Guds kirkes grunnvoll ene." Opptaket er litt interessant. Da ny salmebok kom ut i 1985, ble det arrangert en stor salmefest i Kristiansand domkirke der NRK var til stede.

Så følger en livserfaring hentet fra en keltisk salme - "Mitt håp", og vi føres videre i ett av Aage Samuelsens mange vitnesbyrd i sangene sine. Sangen "Jesus er livet for meg" er derimot ikke så mye brukt. Det er derimot Trygve Bjerkrheims "Han tek ikkje glansen av livet" der vi har valgt en innspilling med Kjetil Saunes.

"Min salme"
er hentet fra avisen Vårt Land, og i kveld får vi høre "Ja, engang mine øyne skal" som er favorittsalmen til Åse Flaten, og hun tittelerer seg gjerne som pensjonist, gardkjerring, husmor….og så har hun vært klokker i Oppdal i 37 år.

Om salmen sier hun følgende:
Da jeg først ble oppmerksom på den, stod den i Salmer 73. Der var den omarbeidet av Alfred Hauge. Vi lærte den i kirken og brukte den i gudstjenestene våre. Den gikk rett til hjertet.

Da jeg mistet mannen min ganske brått for mer enn 16 år siden, var det så utrolig godt å få synge denne salmen i begravelsen hans. Når sorg og fortvilelse truet med å ta fra meg livsglede og mot, så trengte jeg hjelp til å komme gjennom dagene. Livet måtte gå videre.

Jeg synes at denne salmen både ga meg trøst i hverdagen og et strålende framtidshåp. Hvert vers tegner så lyse bilder over hva vi har i vente. Framtidsvyene stråler fra hvert eneste vers på en måte som gjør at jeg kjenner i mitt ennerste indre at dette er sannhet.

Salmen framføres av Sverre Moe.

Forrige salmenøtt
Riktig svar på salmenøtta sist søndag skulle vær "O, bli hos meg".

Vinnere av salmekruset ble:

Linn Kari Bruun fra Aukra, Bjørn O. Hansen fra Kongsvinger og Hanna R. Forr fra Inderøy.

Ny salmenøtt
Fra hvilken salme er strofen "han som lyset er og livet" hentet?

Send inn svaret ved å klikke her.
Salmer og sanger presentert av Helge Gudmundsen.

NRK P1 kl. 22:05.