Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 16. juli 2012 kl 20.20 Status Norge: Oljefesten

Hvor lenge fortsetter oljefesten?


Det skal finnes mer olje igjen i Nordsjøen, og ennå har man ikke begynt å bore rundt Lofoten. Nye store oljefunn sikrer levestandarden i enda flere tiår. Finnes det en grense for hvor mange oljemilliarder vi tåler?

Siste episode av dokumentarserien om oljefesten ser nærmere på hva slags land og folk oljerikdommen er i ferd med å forandre oss til. Alle har blitt rikere, ikke bare de som jobber i oljen. Enkelte tror at det er helt naturlig å ha hytte med to bad og varmekabler i gangen, at det er en menneskerett å ha et års permisjon med barn eller pensjonere seg når man er 62 år. Andre mener at vi har blitt late og lite oppfinnsomme av oljerikdommen.

Ser inn i glasskulen
Fremtidsforskere blir spurt om det er helt sikkert at vi klarer styre unna økonomiske problemer. Norge har brukt sin oljerikdom på nesten alle – vi har bygget opp en stor og trygg stat og satt mange penger på bok. Kan Klasse 6D fra Stavanger gå alderdommen trygt i møte? Hvilke tanker gjør de seg om hvilket folk vi har blitt?

Om serien
Vi nordmenn troner blant de rikeste folkene i verden, og vi blir bare rikere og rikere. Hva slags land og folk er oljerikdommen i ferd med å forandre oss til? Gjennom denne serien ser vi på hvordan oljefesten, som nesten alle i Norge tar del i, har påvirket boligpriser, ferier, fritidsvaner og framtidsplaner.

Oljefesten bare fortsetter. Men hvor kommer dette til å ende? Er det grenser for hvor rike vi har godt av å bli?

Sendt tidligere.

Norsk dokumentarserie i tre deler.
Produsert av NRK (2012)
Pressekontakt: Aesha Ullah , mobil: 41 41 46 53, tlf: 23 04 93 75.
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice: info@nrk.no, tlf: 815 65 900