Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 20. november 2013 kl 22.20 Norsk nok?

Hva har de lært?


I siste episode av "Norsk nok?" fortsetter deltakerne å besøke hverandre, før de alle samles for å oppsummere hva de har lært.

Rama bor til vanlig i en kommunal leilighet på Sagene. Nå er det hennes tur til å besøke Mona, og hun blir imponert over sin nye venninnes enebolig i Holmenkollen.

Rama blir attpåtil med på skitur. Det er noe hun egentlig har lovet seg selv at hun aldri skulle gjøre igjen, etter at hun prøvde for første og hittil eneste gang. Hun får også møte Monas venninner, og de tar seg en tur til Aker Brygge for en bedre middag.

Spaning
Monta er med politimannen Rune på spaning i Oslo sentrum. Rune jobber med menneskehandel, og Monta får mer innsikt i hvordan politiet arbeider.

Julius besøker pinsevennen Natacha, og han blir med henne i kirken. Han føler ikke at han er på bølgelengde med de andre i menigheten. Julius lurer på hva som skjedde med familien til Natacha under folkemordet i Rwanda.

Vera i moskeen
Vera er med Fahim i moskeen. Til tross for at hun bor på Furuset, har hun knapt vært i en moské før, og hun synes det er fascinerende. Vera får også bli med Fahim hjem og møte de fire døtrene hans. Hun er ikke redd for å spørre om hva som ville skjedd dersom jentene sa de ville gifte seg med en mann som ikke er muslim.

Til slutt samles alle deltakerne for et siste møte. Her ser de tilbake på hvilket inntrykk de hadde av hverandre i starten, og oppsummerer hva de har lært av å bli kjent med hverandre før de går hver til sitt.

Om serien
40 år med innvandring har endret Norge og oppfatningen av hvem nordmannen er. Mest synlig er det i Oslo, hvor hver fjerde borger har bakgrunn fra et annet land. Men selv om vi bor tett i hovedstaden, bor vi likevel ofte adskilt.

"Norsk nok?" bringer sammen åtte vidt forskjellige mennesker – fire «gamle» og fire «nye» nordmenn som vanligvis ikke ville hatt kontakt. Nå flytter de sammen for å lære hverandre å kjenne. Ulik bakgrunn og tro havner under samme tak. Verdier og holdninger blir satt på prøve.

Utover i serien, etter oppholdet i huset, skal de besøke hverandre hjemme to og to. Her får de brynt seg på forskjeller, samtidig som de blir enda bedre kjent. Lærer de noe av hverandre når de inviterer mennesker de til vanlig ikke ville omgås inn i livene sine, eller blir fordommer bekreftet?

Presentasjon og bilder av hovedpersonene finnes i premiereomtalen:
Norsk nok? - episode 1

Norsk dokumentar/realityserie
Produsert av: NRK Dokumentar og samfunn (2013)
Prosjektleder: Ellen Benedikte Kasnes, 986 43 872
Pressekontakt: Helene Amlie, 951 00 299
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, 23 04 70 00


LENKER
  • Norsk nok? - episode 1