Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 13. juni 2003 kl 19.55 Pattedyrenes verden: Med meiseltenner

Sylskarpe nøtteknekkere


Mange planter beskytter innmaten i frøene sine med steinharde skall. Dette får David Attenborough erfare når han prøver å knuse en nøtt med en stein, uten å lykkes.

Attenborough befinner seg i Panama og viser oss opprømt en gnager som klarer å knekke nøtten så lett som bare det. Agoutien er en gnager på størrelse med en terrier og har noen formidable fortenner som klarer å knuse det hardeste skall like enkelt som smør. De fleste gnagerne, fra den minste mus til den største bever, har lignende tenner med steinhard emalje som er skapt til jobben med å få has på harde nøtter.

Mange gnagere, som for eksempel ekornet, gjemmer bort overflødige nøtter til senere. Kengururotten i Mojave-ørkenen har poser i kinnene som de bruker til å frakte bittesmå frø i hjem til hiet sitt.

Om serien
Den kjente naturkommentatoren Sir David Attenborough setter denne gangen søkelyset på menneskenes slektninger i dyreriket – pattedyrene. Det finnes over ti tusen ulike arter, og gjennom ti programmer blir vi nærmere kjent med noen av dem.

Pattedyrene – varmblodige, pelskledde skapninger som mater sine nyfødte med melk, er noen av de mest fascinerende og populære av alle dyr. Kanskje fordi vi selv er pattedyr?

I denne serien reiser BBCs Sir Richard Attenborough verden rundt for å finne ut hvor forskjellige og fantastiske pattedyrene våre faktisk er. Han har valgt å definere de ulike gruppene ut fra hvilken diett dyrene har og deler programmene inn deretter. Alle kattedyrene, store og små, blir presentert i ett program, antiloper, hjort, storfe og sauer i et annet, osv. Dietten bestemmer i stor grad dyrets kroppsform, hvordan det oppfører seg, jakter og hvordan det formerer seg.

Britisk naturserie
Produksjon: British Broadcasting Corporation, BBC Worldwide
Programleder/kommentator: Sir Richard Attenborough
Produsent: Mike Salisbury
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364