Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 9. august 2007 kl 20.20 Nürnberg - nazister til doms

Tre menn, tre forsvarsstrategier

Albert Speer (Nathaniel Parker): En angrende synder eller bare strategisk smart under rettssaken? (Foto: Martin Chichov, BBC.)
Albert Speer (Nathaniel Parker): En angrende synder eller bare strategisk smart under rettssaken? (Foto: Martin Chichov, BBC.)
Den mest kjente rettssaken i historien finner sted i 1945-46. Noen av de mest fremtredende nazistene sitter på tiltalebenken, alle risikerer dødsdom. Men den egentlige historien i Nürnberg foregår bak kulissene, der advokater og psykologer prøver å forstå noen av de mest beryktede mennene i verdenshistorien.

I denne dramadokumentaren fra BBC rettes oppmerksomheten mot tre av dem: Albert Speer, Hermann Göring og Rudolf Hess, som forsvarte seg svært ulikt under rettssaken.

Göring angret ingenting, og fortsatte til det siste å forsvare sin og Hitlers plass i historien. Hess hevdet at han ikke husket noen ting, mens Albert Speer tok ansvar for nazistenes forbrytelser.

Serien er basert på svært nøye gjennomgang av de historiske dokumentene fra rettssaken, og kombinerer intervjuer med øyenvitner og arkivmateriale med dramatisering i BBCs regi.

Albert Speer
I første del skal vi høre at Albert Speer ikke var den mest typiske nazisten. Som Hitlers favorittarkitekt designet han flere av nazistenes hovedarenaer på 1930-tallet, men det var som leder og organisator han kom i de alliertes søkelys. Han økte nemlig stadig Tysklands våpenproduksjon som rustningsminister fra 1942. Årsaken til veksten lå i bruken av tvangsarbeidere fra hele det okkuperte Europa. Den forfinede og respektable Speer var definitivt en krigsforbryter.

I Nürnberg var Speer den eneste av de tiltalte nazistene som aksepterte ansvar for nazistenes forbrytelser, en holdning mange, deriblant hans forsvarer så som ren og skjær galskap som kom til å få ham hengt. Men etter hvert som rettssaken skred fram, ble det mer og mer tydelig at taktikken var langt mer vellykket enn de andre tiltaltes. De allierte trengte i hvert fall at en av de tiltalte stod frem som en angrende synder.

Speer fikk en etter forholdene relativt lav straff. Etter å ha sonet i 20 år slapp han ut på 1960-tallet. Han skrev en bestseller og ble profilert i Playboy, mens andre nazister som stod tiltalt for identiske forbrytelser, fikk dødsstraff.

Hvem var denne mannen som mange så på som "den gode nazist", en mann mange kunne identifisere seg med? Angret han virkelig, eller var det hele kun en smart forsvarsstrategi?

Britisk dramadokumentar (2006)
Originaltittel: Nuremberg - Nazis on Trial
Produsert av: BBC/Discovery Channel
I rollene: Nathaniel Parker (Albert Speer), Robert Pugh (Hermann Göring), Ben Cross (Rudolf Hess), Adam Godley (Gustave Gilbert), Richard Durden (Lawrence), m.fl.
Pressekontakt: Ida Linchausen, tlf 23 04 98 41/402 00 211
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no