Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 22. april 1999 kl 21.40 Dokumentar: Gisseldramaet i Peru

Dokumentar: Gisseldramaet i Peru (ttv)


NRK1 torsdag 22. april kl 21.40
Dokumentar: Gisseldramaet i Peru

Dramatisk redningsoperasjon

Da peruanske kommandostyrker stormet den japanske ambassadørboligen i Lima i Peru i fjor, hadde 72 gisler tilbrakt 127 dager som geriljabevegelsen MRTAs fanger.
Kveldens prisbelønte japanske dokumentar, som NRK1 viser på dagen 2 år etter at gislene ble frigitt, fokuserer på de forskjellige aktørenes roller i dramaet og den mest dramatiske redningsoperasjonen siden Entebbe.
Det var 17. desember 1996 at medlemmer av den peruanske geriljagruppen Tupac Amaru, MRTA stormet den japanske ambassadørens residens i Lima under et coctailparty i forbindelse med den japanske keiser Akihitos fødselsdag. Flere hundre festdeltakere ble tatt til gisler, blant dem Perus utenriksminister Francisco Tudela, ambassadørene fra Brasil, Bolivia, Cuba og Sør-Korea og flere kongressrepresentanter.

Krevde 440 fanger løslatt
Geriljagruppen truet med å drepe flere gisler dersom ikke myndighetene satte fri 440 fengslede MRTA-medlemmer. Perus president Alberto Fujimori og den japanske statsministeren Ryutaro Hashimoto avviste kravet, men ønsket en fredelig løsning på dramaet. Fujimori tilbød derfor gisseltakerne fritt leide ut av landet til Cuba, noe de ikke gikk med på.
I løpet av de fire månedene gisseldramaet varte, ble flere hundre gisler satt fri. Til slutt var det bare 72 igjen. Forhandlingene mellom meklergruppen som bestod av erkebiskop Juan
Luis Cipriani, Canadas ambassadør i Lima, Japans ambassadør i Mexico, en Røde-Kors-representant og gisseltakerne,kjørte seg stadig fast.

Redningsoperasjon
Regjeringen i Peru begynte derfor å planlegge en storstilt redningsoperasjon. Det ble laget en kopi av ambassadørboligen, slik at kommandosoldatene ble kjent med bygningen. Det ble også gravd tunneler under boligen.
22. april 1997 ga president Fujimori ordre om angrep, og 140 kommandosoldater stormet ambassadørboligen. Alle de 14 gisseltakerne ble drept. Også to kommandosoldater og et gissel omkom i dramaet. I løpet av 35 minutter var hele aksjonen over.
Dokumentaren viser eksklusive bilder fra strategimøtene mellom president Fujimori og lederne for sikkerhetsstyrkene, fra tunnelgravingen, brev mellom terroristene og Fidel Castro og Fujimoris ordre om å angripe den japanske ambassadørboligen. Programmet inneholder også intervjuer med Fujimori, erkebiskop Cipriani og flere av gislene.
NRK1 torsdag kl 21.40

Bilde (via Scanpix, Data-tv/Internett)
22. april 1997 stormet 140 kommandosoldater den japanske ambassadørboligen i Peru, og gjennomførte den mest dramatiske redningsoperasjonen siden Entebbe.

Japansk dokumentar, 1997
Norsk kommentar ved Svein Tore Andersen
For mer informasjon: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123