Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 12. november 2000 kl 20.10 Bokbadet

Bokbadet (t)


NRK2 søndag 12. november kl 20.10
Bokbadet

Møte med \"mora\" til Bridget Jones

Anne Grosvold har invitert en britisk forfatter med stor suksess i badet i kveld, nemlig Helen Fielding. Boka \"Bridget Jones\' dagbok\" gikk sin seiersgang over hele verden i fjor. Oppfølgeren, \"Bridget Jones: På randen\", kom på norsk i vår. Den kjederøkende og single kvinnen Bridget, som alltid er på slankekur, har oppnådd internasjonal kultstatus.

Med Bridget Jones gjorde Helen Fielding singelkvinnelivet trendy. I dagbok nummer to fortsetter den nevrotiske Bridget å telle kalorier, knull og kjærester, og drømmemannen har forsvunnet med eksvenninnen.

90- tallets litterære singelheltinne er blitt litt klokere siden bok én, bare litt. Bridgets viktigste bidrag er begrepet \"singleton\". Den gammeldagse merkelappen enslig er endret til singel. Enslig høres forferdelig ensomt ut. Singel er moderne og positivt, ifølge forfatteren.

Mange kvinner kjenner seg igjen i Bridget. Hun er menneskelig, sårbar, hard mot seg selv, men samtidig optimistisk. Dessuten liker hun en real fest. Hun drikker litt for mye og surrer det til for seg. Fielding tok livet av noen gamle singelkvinne-klisjeer - og skapte noen nye. Den første dagboka utløste en bølge av singellitteratur, singelspalter og singelsåpeserier. På verdensbasis solgte boka fire millioner. I Norge solgte den 100 000.

Nytt liv med Bridget
På 80-tallet hadde den single superkarrierekvinnen skulderputer og stresskoffert. Hun var rasjonell, iskald og usårlig, så å si en mann. Så begynte Bridget å telle kalorier, og Ally snublet inn i heisen. 90-tallets singelheltinner på rundt tretti er høyst menneskelige. Britiske Jones og amerikanske McBeal er nevrotiske og tøffe, seksuelt pågående og overromantiske. De leter etter drømmeprinsen og de er først og fremst ærlige.

Forfatteren Helen Fielding innrømmer at hun fikk et nytt liv med Bridget. Eks-journalisten er ikke lenger blakk, hun er berømt. Og hun er ikke singel - hun har en kjæreste. Og Bridget Jones\' eskapader kan også nytes på kino med tid og stunder. \"Bridget Jones\' dagbok\" skal nemlig filmes med Renée Zellweger og Hugh Grant i hovedrollene.

NRK2 søndag kl 20.10

Egenproduksjon fra Kulturavdelingen
Programleder Anne Grosvold
Prosjektleder Ales Ree
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Anne Grosvold har besøk av forfatteren Helen Fielding, Bridget Jones\' \"mor\" (Foto: Scanpix)