Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 26. oktober 2008 kl 07.03 Sølvsuper

Fotohistorikeren i Lom

Brynjulf Aartun (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Brynjulf Aartun (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
- Jeg har mange og interessante år bak meg, og som pensjonist lever jeg fortsatt godt på det! Mange spør meg om det ikke er ensomt å bo slik jeg har valgt i et hus i en dal i fjellbygda Lom, sier Brynjulf Aartun.

Da svarer jeg: Nei. Riktignok er jeg enslig, men ikke ensom! Jeg har bøker, bilder, film og minner knyttet til rike år som yrkesaktiv pressefotograf. Skulle jeg i dag velge på nytt, tror jeg ikke jeg ville funnet noe bedre!

Brynjulf Aartun har 46 år som pressefotograf bak seg, de aller fleste av disse årene knyttet til Aftenposten og A-magasinet. I 1970-årene var søndagens sølvsupergjest med på å stifte Norsk Fotohistorisk Forening. Da han i 1996 ble pensjonist flyttet han til Lom og restaurerte et hus ved elven Visa, ikke så langt fra Røisheim.
- Her kan jeg nå arbeide videre med ting jeg startet med lang tilbake i tid!

En tilfeldighet
Brynjulf Aartun (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Brynjulf Aartun (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Jærbuen Brynjulf Aartun forteller at han nærmest ved en tilfeldighet valgte å bosette seg i Lom. En reportasjetur for A-magasinet for vel 30 år siden førte til at han fikk et nærmest lidenskaplig forhold til dette stedet.

På tidligere reportasjeoppdrag hadde han vært forskjellige steder inne i selve fjellheimen, men ikke nede i dalen og bygdene der.

- Bygda Lom har gitt meg mye og i form av utstilling om blant andre kjente folk som har vært i området her, har jeg også forsøkt å gi noe igjen sier Aartun med tydelig interesse for historie.

Farlige oppdrag
Den tidligere Aftenpostenfotografen har i en spesialutgave av boken "Årets Bilde", utgitt i forbindelse med at Pressefotografenes Klubb i år er 75 år, blant annet fortalt om spennende historiske bragder som pressefotografer har stått for. Dette skjedde ikke minst under internasjonale konflikter og krig. Selv mener han at disse var opprinnelsen til den farligste formen for oppsøkende journalistikk.

- Den jobben disse gjør og med fare for sitt eget liv er svært viktig for at vi kan holde oss orienterte. Bilder og film kan nemlig formidle informasjon på en helt annen måte enn det talte og skrevne ord kan!

Møt Brynjulf Aartun i samtale med Haakon Dirk Blaauw.
NRK P1 Sølvsuper søndag 26. oktober kl. 07:03.