Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 2. desember 2013 kl 21.30 Tørk aldri tårer uten hansker

Serien som fikk Sverige til å gråte


Jonas Gardells kjærlighetshistorie utspiller seg under aids-utbruddet på 80-tallet. "Tørk aldri tårer uten hansker" er omtalt som tidenes beste og viktigste dramaserie på svensk tv.

Jonas Gardells romantrilogi og tv-serie er en historie om frihetslengsel, kjærlighet og stor sorg. Serien på tre episoder ble kåret til årets svenske tv-drama under Kristallen-gallaen høsten 2013.

Vi skal til Stockholm tidlig på 1980-tallet. De mest uredde homofile har begynt å reise seg og ta sine første skritt mot åpenhet og frihet. Men så begynner unge menn å sykne hen og dø.

Flykter til Stockholm
Rasmus (Adam Pålsson) vokser opp i et lite utkantsamfunn i Sverige. Når skoleårene er over, flykter han til hovedstaden for endelig å begynne å leve.

Benjamin (Adam Lundgren) er oppfostret som Jehovas vitne med strenge leveregler. Han har ikke en gang skjønt at han er homofil før Paul (Simon J. Berger) forteller ham det.

Det er Paul som fører Rasmus og Benjamin sammen under den årlige julefesten han holder for sine venner. Det blir starten på en tid av lykke og kjærlighet for de to guttene.

Homsepesten
Samtidig begynner ryktene å spre seg om en mystisk sykdom som har brutt ut i USA. Den sies å ramme bare homoseksuelle menn. Aids - homsepesten. De som blir syke, har i snitt to år igjen å leve. Det finnes ingen medisin som virker. Unge menn dør idet de så vidt har begynt på livet.

Samfunnet reagerer med panikk. Det ropes på tvangslover, massetesting og leire for de smittede. Det er Guds straff over synderne, hevder noen.

– Dette er min og mine venners historie, har Jonas Gardell sagt om "Tørk aldri tårer uten hansker". Historien skrev han for å hedre dem som ikke er med oss lenger, og for å åpne opp for sorgen.

TV-serien som rørte hele Sverige, er solgt til BBC og vant publikumsprisen under tv-festivalen Series Mania i Paris. Serien ble også nominert til Prix Europa 2013.

Svensk dramaserie (2012)
Originaltittel: Torka aldrig tårar utan handskar
Regi: Simon Kaijser
I rollene: Adam Lundgren, Adam Pålsson, Simon J Berger, Björn Kjellman m.fl.
Presseansvarlig: Helene Amlie, 95100299
TV-seere kan kontakte Publikumsservice, 23 04 70 00