Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 9. februar 2009 kl 13.30 Den globale miljøhistorien

Fremskritt ute av kontroll

Menneskenes ønske om fremskritt har ofte gått foran alle andre hensyn. Denne danske dokumentarserien i fire deler ser nærmere på noen av de problemer dette har skapt for planeten.

Vi ser også på hvordan samfunnet reagerer på advarslene mot fare. Troen på fremskrittet er noen ganger så sterk at man tar alle virkemidler i bruk for å sikre et nytt teknologisk sprang
- selv om man vet at det kan være en trussel for miljøet og menneskene.

Vi får vite hvorfor det tok over 60 år å slutte med bly i bensinen, og hvorfor det tok hundre år fra de første advarslene kom til asbest ble forbudt i EU. Dette stoffet er for øvrig fremdeles i bruk i utviklingslandene. Bruken av fossilt brensel er årsaken til den smogen som dekker mange store byer i våre dager. I industrialiseringens barndom var rykende skorsteiner og brennende smelteovner symboler på makt, optimisme og rikdom. Men fremskrittet hadde en pris. I løpet av det 20. århundre døde millioner av mennesker av kreft, hjerte- og luftveissykdommer – på grunn av luftforurensingen i verdens storbyer.

Kveldens episode
Den amerikanske bilindustrien tilsatte i 1920-årene bly i bensinen for å gjøre bilmotorene mer effektive. Bly var allerede den gang et kjent giftstoff, men det tok 60 år før blyholdig bensin gradvis ble avskaffet.

Dansk dokumentarserie i fire deler om det globale miljøet (2007)
Originaltittel: Fremskridt på afveje.
Produsert av: Express TV-Produktion.
Pressekontakt: Ida Linchausen, tlf 23 04 98 41/402 00 211
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no