Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 4. august 2008 kl 22.20 Sommer-OL i Beijing: Skilpaddeblod, svette og tårer for Kina

Den smertefulle veien til toppen

Skilpaddeblod, svette og tårer for Kina: Liu Dong ble i 1993 verdensmester under et svært strengt treningsregime. (Foto: NRK)
Skilpaddeblod, svette og tårer for Kina: Liu Dong ble i 1993 verdensmester under et svært strengt treningsregime. (Foto: NRK)
Kineserne satser stort på de olympiske leker og har brukt enorme resurser på arrangementet. Men det ligger vel så stor prestisje i det sportslige. Målet for kineserne er å ta flest mulig medaljer på hjemmebane.

I denne dokumentaren fra NRK møter vi kinesiske idrettsutøvere som har gjort suksess, utøvere som drømmer om suksess og apparatet rundt dem – og vi får kjennskap til hva det koster å komme seg øverst på pallen.

For å nå toppen i kinesisk idrett kreves beinhard og disiplinert trening fra barna er små. Slik var det også på 90-tallet, da en gruppe kvinnelige kinesiske mellom- og langdistanseløpere dominerte i internasjonal friidrett. Flere av dem ble verdensmestere og satte rekorder som fortsatt står. Bak de oppsiktsvekkende resultatene er en historie om et beinhardt treningsregime ledet av en despotisk trener.

Utøverne måtte leve et militærlignende liv med mye forsakelse og slit. Treneren innførte blant annet et helt spesielt kosthold for løperne. NRK-sportens reportasjeteam har truffet en av utøverne fra dette laget. Liu Dong ble verdensmester på 1500 meter i 1993 og bor i dag i Spania.

NRK har også vært i Kina og besøkt en av landets mange sportsskoler, der små barn driver systematisk og disiplinert trening. I turn starter de helt nede i fem års alderen, noe som må til for å hevde seg internasjonalt. Turn er en av de disiplinene hvor kineserne er i verdenstoppen.

Å bli idrettsstjerne i Kina gir høy status, og derfor er mange villige til å ofre mye for å nå langt. Fysisk mishandling av idrettsutøvere har forekommet og skjedde også for ikke lenge siden på skolen NRK besøkte.

Dokumentar fra NRK Sport 2008
Programansvarlig: Anne Rognerud
Kontaktperson i Programinformasjon: Hans T. Wiig, tlf. 23 04 96 23
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no